Nieuws Actueel

'Gratis parkeren van tafel'

Peter Bekkering 14 januari 2016

Gratisparkeren1065

De overige partijen zien niets in de plannen van LDIJ en SP om ook na 1 maart het parkeren in de twee parkeergarages Overtoom en Eiteren de eerste twee uur gratis te houden en de eerste parkeervergunning vanaf 2017 eveneens gratis te maken. Dat meldt het AD donderdag.

De meeste partijen waren het net als het college niet eens met de financiële onderbouwing van het voorstel. Daarnaast vroegen de ChristenUnie en GroenLinks zich af of er wel een parkeerprobleem was.

Forse leegstandVolgens het CDA was er zelfs 'rust' op het parkeerfront. De opmerkingen van ChristenUnie, GroenLinks en CDA verbaasden LDIJ-fractievoorzitter Ronald Koehorst. Hij kon zo een aantal problemen opnoemen, waaronder forse leegstand van de parkeergarages en de parkeeroverlast aan de rand van de binnenstad.

Daarnaast vond hij dat het voorstel mooi aansluit bij het tijdelijk beleid van ondernemersvereniging en gemeente, waarbij met tijdwaardekaarten parkeren in de twee garages de eerste twee uur van half december tot en met eind februari eveneens gratis is. "Ons voorstel maakt dit tijdelijk beleid structureel."

Koehorst riep zowel college als andere partijen op naast de financieringsvoorstellen ook met eigen ideeën te komen. Hij noemde daarbij ondermeer de reclamemast, waarvoor de VVD eerder pleitte.

Volgens voorzitter David van Oord van ondernemersvereniging De Baronie is er bij zijn achterban nog steeds onrust over betaald parkeren. Hij steunt het voorstel van de LDIJ en SP, maar zet wel vraagtekens bij het meebetalen eraan door de winkeliers. "Omdat ook bij citymarketing een bijdrage van ons gevraagd wordt, moet gekeken worden naar het totaalplaatje."

Ron Adelaar van Adelaar Sport gaat nog een stap verder: "Het is schandalig om te zeggen dat er geen parkeerprobleem is. Wie dat zegt leeft buiten de werkelijkheid."

Frits Mulder van The Readshop en boekhandel Logica beaamt dat. Hij en Adelaar zetten grote vraagtekens bij de toename van 25 procent van het aantal bezoekers aan de binnenstad. "De manier waarop gemeten is, is dubieus. Bovendien klopt het niet met de werkelijkheid. Je moet wel achterlijk zijn om dat beeld te geloven."

Zij vinden het ook geen toeval dat de gemeente met de cijfers naar buiten kwam, vlak nadat LDIJ en SP hun initiatief lanceerden.