Nieuws Actueel
Groene loper naar Nijmeegse binnenstad
Brede trottoirs, meer bomen, minder parkeerplekken en een 30 kilometerzone. De facelift moet de Bloemerstraat in Nijmegen aantrekkelijker maken, aldus De Gelderlander. „Het wordt mooi.”

Het wordt mooi in de Bloemerstraat, zegt Martijn Evers. De opzichter wijst naar het trottoir dat aan een kant maar liefst 1,5 meter breder is geworden, een verdubbeling. Ruimte zat voor voetgangers én voor de terrassen van eetcafé de Plak en café Lebowski.
GroenDe stedelijke straat die de Bloemerstraat is, wordt ook groener. Martijn Evers doelt op de gemetselde plantbakken waar straks 'zorgeloos groen' in komt, bloemen en planten die weinig onderhoud vergen. Naar de uitsparingen in het troittoir voor de 22 hemelbomen, de ailanthus altissima, die hier in oktober geplant worden. "Het is nu niet het plantseizoen."
Die 22 bomen vervangen de dertien platanen die in februari zijn gerooid. Bouwvakkers zijn dezer dagen volop bezig in de Bloemerstraat en Smetiusstraat. Die moeten straks de 'groene loper' vormen tussen het Centraal Station en Plein 1944. De loop zit er al lekker in.
Zaterdagmiddag kunnen de eerste auto's over het nieuwe wegdek, klinkt het zelfverzekerd. Niet te hard, de Bloemerstraat is versmald en verandert van een racebaan in een 30 kilometerweg. Zondag kunnen de bussen eroverheen. Vijftig per uur.
VertrouwenVoor de deur van winkel de GSM-hoek van ondernemer Ensan Hosseini, liggen nu nog stapels stenen en bouwhekken. Maar hij heeft alle vertrouwen. "De straat had het nodig. Het is nu moderner, strakker. Dat is goed voor de straat. We zitten nu meer in de loop."
De GSM-hoek is uitgebreid met het pand waarin tot voor kort Henrice-damesmodezaak zat. Daar komt winkel Hoesjesdeal. "Voor de Vierdaagse willen we opengaan."
Het werk ligt op schema. Vandaag en morgen beginnen de wegwerkers met asfalteren. Zaterdagmorgen volgen verkeersdrempels en zebrapaden. Woensdag is het dan echt klaar, op tijd voor de Vierdaagse. De facelift heeft zo'n 750.000 euro gekost.
‘De loop in Bloemerstraat al beter’Het was moeilijk om als ondernemer gemotiveerd te blijven. „We hadden geen vertrouwen meer dat het goed zou komen. Er gebeurt toch niks, dat gevoel. De winkeliersvereniging lag op zijn gat”, zegt ondernemer Toine van Wilderen die sinds 1984 in de Bloemerstraat een hardloopwinkel heeft.
De ondernemers in de Bloemerstraat hebben er jaren op moeten wachten. Elke keer schoof de facelift van de straat op. Want er waren discussies over hoogwaardig openbaar vervoer (wel/geen tramlijn). Vervolgens stond de Bloemerstraat in de wacht totdat Plein 1944 af was. Van Wilderen is blij met het resultaat: „Het is een totaal ander gezicht. Je kijkt nu op de Grote Markt en Plein 1944. Het wordt mooi! De loop is nu al beter, mensen die van het station naar Plein 1944 lopen, de Primark speelt hierbij een rol.” De ondernemer mist nog de bomen en de perkjes. Omdat de werkzaamheden vertraging opliepen, was het te laat de 22 nieuwe bomen nog voor de zomer te planten. „Als de bomen in oktober geplant worden, vieren we de officiële opening.”
Toine van Wilderen heeft samen met Wout Engelaar de winkeliersvereniging weer nieuw leven ingeblazen, ruim de helft van de 45 ondernemers is lid.