Nieuws Actueel

Groente en fruit verrot op Britse akkers door personeelstekort

Op de Britse akkers staat voor miljoenen ponden aan groente en fruit weg te rotten. Dat komt onder meer doordat telers niet genoeg personeel kunnen werven, waardoor gewassen niet worden geoogst. De brexit bemoeilijkt bovendien het werven van personeel uit de Europese Unie.

ANP 15 augustus 2022

ANP150822170 1

Dat meldt de boerenvakbond National Farmers Union (NFU), na een onderzoek onder bijna tweehonderd groentetelers. In de eerste helft van dit jaar is ongeveer 22 miljoen pond (omgerekend 26 miljoen euro) aan groente en fruit verspild. De vakbond voerde het onderzoek uit onder een derde van de tuinbouwsector, waardoor de daadwerkelijke inkomstenderving waarschijnlijk op 60 miljoen pond uitkomt.

Veel sectoren op de Britse arbeidsmarkt kampen met personeelstekorten. Maar in de landbouwsector is het nog moeilijker om mensen aan te trekken. Dat heeft te maken met het seizoensgebonden karakter van het werk, dat bovendien fysiek zwaar is tegen een relatief laag salaris.

Ook de droge maand juli, de droogste in Groot-Brittannië sinds 1935, had invloed op de verspilling. Groente- en fruittelers verwachten dat de productie volgend jaar met nog eens ruim 4 procent zal dalen. In 2020 was de sector nog goed voor 2,7 miljard pond.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws