Nieuws Actueel

Groenteprijzen omhoog door vorst in Spanje

Westlandse telers doen de komende weken goede zaken, meldt het AD. De kou in Zuid-Europa zorgt hier voor torenhoge groenteprijzen.

Steffie Taal 24 januari 2017

Sla 39

,,De vorst heeft de buitenteelt in Zuid-Europa zwaar beschadigd", zegt Jos van der Knaap, voorzitter van LTO Glaskracht Westland. ,,Veel telers hebben hun groente-oogst moeten weggooien. Daardoor is er een verstoring van vraag en aanbod." In Nederland is er vooral een tekort aan spinazie, sla, bloemkool, andijvie en broccoli. ,,Dit zorgt ervoor dat de prijzen hoog oplopen." Volgens Van der Knaap cashen niet per definitie álle kwekers. ,,Vooral degenen zonder vaste contracten - die met een dagprijs werken - doen goede zaken."

Grotere vraag

Wie dat niet heeft, is Chris Noordam, slateler van Topkrop in Schipluiden. ,,De prijzen zijn gestegen, maar ik profiteer er maar in beperkte mate van", zegt hij. ,,Veel sla heb ik al via een vaste prijs aan supermarkten verkocht." Toch maakt ook hij meer winst. ,,Er is vijf keer zo veel vraag naar sla," aldus Noordam. ,,Voor nieuwe klanten hanteer ik dagprijzen. Deze zijn in een week tijd verdubbeld."

Daarnaast is het ook nog afhankelijk wát je kweekt. ,,De paprika's, aubergines en courgettes zijn net aangeplant," aldus Johan Zwinkels van CourgetteFleur Zwinkels. ,,Ik weet dat de prijzen oplopen, maar ik merk er nog helemaal niks van."

Herstellen

Volgens Jos van der Knaap kan dat over een paar maanden wel eens heel anders zijn, wanneer de situatie lang aanhoudt. ,,Als de gewassen niet snel herstellen, zouden de prijzen zomaar nog verder kunnen oplopen." Van der Knaap verwacht wel dat er een limiet aan de dure groenten zit. ,,Als de prijzen té ver oplopen, dan worden de groenten ook niet meer verkocht." Chris Noordam denkt er hetzelfde over. ,,Kijk als het nou om brood of aardappelen zou gaan. Maar mensen kunnen best een paar weken zonder sla. Eigenlijk zou de prijs verdrievoudigd moeten zijn. Maar dat ga ik niet doen, want dan gaan supermarkten me mijden."

Gerelateerde artikelen Groentehandel brengt klasse 2-producten aan de man Paprikatelerziet het weer zonnig in na hagelschade