Nieuws Actueel

Grolsch en Apollo Vredestein willen stoom van Twence

Grolsch en Apollo Vredestein onderzoeken samen met afvalverwerker Twence of het mogelijk is stoomleidingen aan te leggen tussen Twence en deze Enschedese fabrieken. Dit meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Leo van Raaij | Foto: Mark Mensink 7 februari 2017

Twence mark mensink

De leidingen naar Grolsch en Apollo Vredestein zouden stoom moeten gaan transporteren, die Twence maakt met behulp van de nieuwe biomassacentrale. Deze is momenteel in aanbouw. De stoom wordt gemaakt door het stoken van niet-herbruikbaar afvalhout. Met een aansluiting op de 'groene' stoom kunnen Grolsch en Apollo Vredestein hun aardgasverbruik sterk reduceren en een bijdrage leveren aan de verduurzaming van hun energieverbruik.

Minder Co2

Grolsch gebruikt warmte voor het brouwen van bier, pasteurisatieprocessen, spoelmachines en het verwarmen van de gebouwen. Apollo Vredestein gebruikt stoom bij de productie van banden. Gebruik van stoom van Twence kan volgens de bedrijven een besparing opleveren van 11 miljoen m3 aardgas per jaar. Daarmee wordt elk jaar 20 kiloton CO2 minder uitgestoten.

Verduurzaming energie

De bedrijven zeggen dat door de samenwerking 'een substantiële stap gezet wordt in de verdere verduurzaming van het regionale energieverbruik'.

De provincie Overijssel reageert verheugd. "De drie samenwerkingspartners leveren een mooie bijdrage aan de doelstelling 20% nieuwe energie in 2023", aldus de provincie Overijssel.

Twence levert sinds 2011 stoom vanuit de afvalverbrandingsinstallaties aan AkzoNobel. Vanaf 2018 komen daar groene stroom en stoom bij, die door de biomassa-energiecentrale worden geproduceerd.