Nieuws Actueel

Grolsch: 'Overlast water niet door ons'

Grolsch acht zich niet verantwoordelijk voor de stijging van het grondwater in Enschede-Noord. Volgens de bierbrouwer is het watervolume dat Grolsch oppompt de laatste jaren namelijk niet structureel veranderd. Ook niet toen in 2004 werd begonnen met de bouw van de brouwerij in Boekelo.

Van onze redactie 9 februari 2016

Grolsch Muijderman plat

Bij de gemeente en bewoners die met wateroverlast te maken hebben, leeft het idee dat het vertrek van Grolsch uit Enschede-Noord een van de oorzaken is van de stijging van het grondwater, zeker in dit stadsdeel. Het peilpunt aan de Lasondersingel laat vanaf 2005 een stijging van het grondwater zien met enkele decimeters. Juist in dat jaar begon Grolsch in Boekelo volop te brouwen. Bewoners en de gemeente menen dat Grolsch sinds 2005 niet meer (of veel minder) water in het gebied heeft opgepompt.'Niet veranderd'Grolsch beweert het tegenovergestelde. Ook toen in 2004 met de nieuwbouw in Boekelo werd begonnen, is volgens de brouwer niets veranderd aan de hoeveelheid water die wordt opgepompt uit Enschede-Noord. "We pompen op verschillende locaties in Enschede-Noord bronwater op. Dit water wordt via een 7 kilometer lange waterleiding naar de brouwerij in Boekelo gevoerd", aldus Helen ter Huurne van Grolsch.

WaterbronBij de bouw van de fabriek is deze 7 kilometer lange waterleiding volgens haar aangelegd naar de oorspronkelijke waterbronnen. "En aangezien het watervolume dat we oppompen niet structureel is veranderd de afgelopen jaren, is dit in onze ogen niet de reden voor de wateroverlast van inwoners van Enschede-Noord."

Foto: Emiel Muijderman