Lees ook: Nick en Simon organiseren Amsterdams bierfestival
De 35-jarige Hagenaars zijn vrienden door dik en dun. Toch zijn vriendschap en hard werken geen garantie voor wereldwijd succes: 2016 wordt een spannend jaar. ,,We waren allebei bijna 30, toen we voor de keuze stonden: carrière maken voor de baas of verder voor onszelf? Het werd het laatste,'' vertelt Jasper. ,,Alleen... verder waarméé? Uit alle interesses die we deelden, kwamen we uit op bierbrouwen. Niet dat we daar ervaring in hadden - Jeroen komt uit de olie- en gasbranche, ik uit het management - maar de basis was er wel. Slijters, wijnhandels, koken, daar houden we allebei van, dus de stap naar bier was niet zo groot. Leuk, vonden we, je eigen biersmaak maken. Sindsdien noemen we onszelf: autodidact bierbrouwers sinds 2011.''
Wat was het idee?
,,We begonnen klein, bij Jeroen in de keuken. Een oplage van 50 liter. Net zo lang uitproberen tot we een heel goed biertje hadden, was het plan, en dat dan op grote schaal brouwen. Met groot bedoelden we toen 1000 liter. Maar daarmee waren we er nog lang niet. Zelfs met 300.000 liter, onze afzetprognose voor dit jaar, hoor je tot de kleintjes onder de brouwerijen. De echt grote merken, zoals Gulpener en Lindeboom, zitten boven de 2,5 miljoen liter per jaar.''
Wat staat er inmiddels?
,,Ons assortiment bestaat nu uit vijf vaste bieren, drie seizoensbieren, een houtgelagerd biertje en wat nieuwe smaken. Ons doel is niet per se heel groot worden. Wat we willen is leuke dingen doen, samenwerken, ontdekken, pionieren. Toch zullen we moeten groeien. Bierbrouwen gaat over productontwikkeling, schaalvergroting. Daarom bouwen we een eigen, nieuwe brouwerij in de Binckhorst. In 2016 willen we de grens over, met name richting de oosterburen.''
Op welke manier?
,,Toen we in 2012 begonnen, was er geen enkel biertje uit de regio. Dat beloofde een vliegende start, maar dat gebeurde niet. Den Haag is conservatief, kijkt eerst de kat uit de boom. Terwijl bier booming is. De afgelopen vijf jaar is het aantal brouwerijen in Nederland gegroeid van 160 naar 312. We hebben nu zo'n 800 afnemers en zes man in dienst, dus het gaat goed, maar we moeten nog heel wat hobbels overwinnen. De grootste: zes ton investeren in de nieuwe productie-brouwerij. Die krijgt vier ketels en vijftien lageringtanks, goed voor 2 miljoen liter per jaar. Dus als je iemand weet die geld over heeft?''
kompaanbier.nl