Nieuws Actueel
Haagse pizza én pasta in hartje Boedapest
In de Hongaarse hoofdstad Boedapest wordt al 23 jaar 'Den Haag Pizzéria' uitgebaat. Nu er goedkoop van Rotterdam The Hague Airport op deze stad wordt gevlogen, ging het AD er een hapje eten.

Heb je je net staan vergapen aan de in Byzantijns-Moorse stijl gebouwde synagoge aan de Dohány utca - naar het schijnt Europa's grootste joodse gebedshuis - krijg je 150 meter verderop in de straat een heus 'Wat-is-dit-nou-momentje' als het groene uithangbord van Den Haag Pizzéria voor je neus opdoemt. Uhhh, we waren toch juist even weg uit onze stad?!
ADONieuwsgierig stappen we naar binnen om uit te vogelen welke geëmigreerde Hagenaar zijn geboorteplaats niet he-le-maal achter zich heeft kunnen laten. Aan de Spaanse costa's wemelt het van de door Nederlanders uitgebate fastfoodzaken met oerhollandse namen - zoiets zal dit ook wel zijn...
In de felverlichte, spiegelrijke zaak staat een veertiger achter de tap. Hij is sinds 1996 eigenaar van deze gelegenheid in district VII, ook wel de joodse wijk genoemd. De man luistert naar de naam Lajos Batai. Lajos is een 43-jarige Hongaar die - ondanks dat hij al twintig jaar wordt omringd door ADO-posters, -vaantjes en een ADO-sjaal plus een oud Ajax-tenue en Oranje-shirts (vastgespijkerd aan het bruine schrootjesplafond) alsmede een familieportret van koning Willem-Alexander - nog nooít in ons land, laat staan in Den Haag, is geweest. ,,Ooit wil ik wel een keer op vakantie naar Den Haag, ik hoor dat het een mooie stad is met een druk strand, maar met twee jonge kinderen en een zaak is het nu te druk.''
Inrichting,,Deze zaak is in 1993 begonnen als een bar door Bela Csoka. Een Hongaar die een poos in Den Haag studeerde en woonde. Hij werd er een groot fan van ADO Den Haag,'' verklaart Lajos Batai het mysterie. Na drie jaar verkocht Csoka de boel. ,,Hij is naar Australië vertrokken. Daar zit hij volgens mij nog steeds.''
Veel veranderde de nieuwe eigenaar niet aan de inrichting. Zo is de rode bakstenen bar en de lambrisering pas enkele jaren geleden wit geverfd. Soms krijgt hij van klanten nieuwe spullen voor zijn interieur. Zo haalde een Hongaarse diplomaat ooit, na een paar drankjes, de kentekenplaat van zijn Nederlandse auto. Sindsdien prijkt het nummerbord CD-11-42 boven de bar.
Nederlandse cuisineWel besloot Batai al vlot naast drank ook eten te gaan verkopen. ,,Heel kort heb ik gedacht aan Hollandse gerechten, maar d'r is geen eten uit jullie land dat wereldberoemd is. Wij hebben goulash; dat kent iedereen. Met de Nederlandse cuisine denk ik niet dat je in deze stad kunt overleven.''
Het werd dus de Italiaanse pot. Vooral ook omdat zijn twee zussen zijn getrouwd met Italianen. Met zijn zwagers en een beetje hulp van Nederlandse toeristen - Dohány utca ligt op een paar minuten lopen van het Boedapester winkelhart - is de pizza Den Haag 'ontwikkeld'. Een pizza met sour cream, kaas, ham, bacon, ui en een beetje mais en wat hete paprika. Er zijn spannender gerechten te bedenken weet je na een halve hap. Wel vult de boel enorm. En dat voor 1500 florint, 4,85 euro. ,,Samen met de Margaréta is het onze best verkopende pizza.''
Gekke DianaOok aan andere pizza's op de kaart is duidelijk te zien dat het hier geen eetcafeetje voor Italië-puristen betreft. Zo is daar de pizza Dinkadia. Vernoemd naar de nu 38-jarige Hongaarse Diana Adam, klant van het eerste uur: ,,Dinkadia betekent zoiets als 'gekke Diana'. Ik kwam hier voor het eerst toen Lajos net startte. Het is een tweede thuis geworden. Ik heb ook jaren in de bediening gewerkt. Nu kom ik gewoon voor de gezelligheid.'' Een Rotterdammer die een tijd in Boedapest woonde en klant was, kreeg ook een pizza naar hem - nou ja, de deeghap heet 'Rotterdam' - vernoemd. Net als de buren van de pizzeria, de naam van hun kapsalon Black Panther prijkt ook als pizza op de kaart.
Een paar jaar geleden is de pasta Den Haag aan de kaart toegevoegd. Deze spaghetti met room, gehakt en kaas is qua smaak van hetzelfde laken een pak als de pizza Den Haag, maar goedkoper (¤4,19). Met een halve liter Soproni-pils erbij, voor nog geen anderhalve euro, zijn de overvloedige calorieën prima weg te spoelen.
GeliefdDen Haag Pizzéria is dus geen culinaire hoogvlieger, maar de zaak is zeker geliefd. Beweer maar eens iets anders over een onderneming die het al 23 jaar volhoudt. In de beginjaren was het volgens de freelance-docent Engels Feke Balázs (43) een van de weinige horeca in deze buurt die te betalen was voor armlastige studenten. Zoals hijzelf toen was. Feke komt er nog steeds graag. Mede omdat 'Lali' - de koosnaam van Lajos - een jeugdvriend is. Ze komen allebei uit het plaatsje Nyírbátor in het noordoosten van het land, op 280 kilometer van Boedapest.
Het karakter van de joodse wijk is de afgelopen vier à vijf jaar compleet veranderd, weten de twee mannen. Sinds vliegmaatschappijen als RyanAir en Wizz Boedapest aandoen, barst het hier van de Britten, Belgen, Nederlanders en Duitsers. ,,District VII is dé partyplek geworden met veel vrijgezellenfeesten,'' weet Feke. ,,Daarom vind ik Lali en Den Haag Pizzéria ook zo leuk. Hier is alles redelijk hetzelfde gebleven.''
OranjeLajos wijst naar de tv aan de muur. ,,Bij mij kijken die vriendengroepen ook graag naar voetbal terwijl ze pizza eten. En drinken, véél drinken - zeker de Engelsen.'' Feke: ,,Daarna kunnen ze door naar een van de geliefde ruïne-pubs (romkocsma in het Hongaars, red.) in deze buurt.''
De toeristen die het eettentje bezoeken komen dus uit heel Europa, behalve tijdens de week van het vermaarde Sziget-festival op het Óbuda-eiland midden in de Donau. ,,Op 10 augustus begint dat weer en dan is 'Den Haag' een grote zee van oranje T-shirts. Dat weet ik nu al,'' aldus Feke. Zijn vriend vult aan: ,,In die periode hoef je bij binnenkomst geen 'hello' of 'jó napot' te zeggen. Dan is het gewoon 'goedemiddag'.''