Nieuws Actueel

Tv-maker Arjen Lubach en Sacha Harland als dj-duo wereld rond

Als tiener draaide hij plaatjes in club Seven en Paris in Den Haag, nu reist Sacha Harland samen met Arjen Lubach de wereld rond. Dj-duo The Galaxy tekende onlangs een contract bij Ace Agency, waar ook Afrojack en Martin Garrix onder contract staan. "Hier droomde ik als kleine jongen van", zegt hij in het AD.

MALOU SEIJDEL 15 maart 2017

Alubach

Het is natuurlijk op zichzelf al kicken, dat hij komende zomer muziek draait op het wereldberoemde festival Tomorrowland in België. Maar dat de 24-jarige Sacha Harland uit Den Haag en zijn Amsterdamse kameraad Arjen Lubach (37) - inderdaad, de cabaretier, auteur en presentator van onder meer kijkcijferkanon Zondag met Lubach - na het optreden weer snel hun spullen moeten pakken om door te gaan naar het volgende optreden getuigt wel van het feit dat het goed gaat met The Galaxy.

Heel goed zelfs. Afzonderlijk waren ze al veel langer bezig met muziek, Harland en Lubach, maar sinds eind 2015 werken de vrienden samen. "Toen Arjen en ik elkaar tien jaar terug ontmoetten - hij had destijds een relatie met mijn zus - ontdekten we vrij snel dat we allebei een passie hadden voor muziek en voor muziek produceren", vertelt Harland in café Emma aan het Regentesseplein in Den Haag, een van zijn favoriete plekken, bij hem om de hoek. "Hij maakte nummers - al was het achter gesloten deuren - en ik produceerde muziek en draaide in clubs."

Wat begon met een gezellig gesprek aan de ontbijttafel, groeide al snel uit tot een vriendschap. Harland: "Ook toen de relatie tussen Arjen en mijn zus voorbij was, hielden we contact. Als ik een nieuwe mixtape had gemaakt, liet ik het Arjen horen. En had hij iets geproduceerd, dan stuurde hij dat naar mij op."

Proosten

Het is eind december als Lubach Harland opbelt. Hij is benaderd door Jim Taihuttu, producer en een van de dj’s van het bekende collectief Yellow Claw. "Jim had interesse in Arjens muziek", vertelt Harland. "Hij was zó enthousiast, dat hij het wilde uitbrengen onder zijn label Barong Family. Niet veel later hebben Arjen en ik geproost op een samenwerking: dit avontuur zouden we samen aan gaan. Onder de naam The Galaxy." Niet lang na het uitbrengen van de eerste EP, Bass Country Club, werd The Galaxy geboekt voor optredens in onder meer Duitsland, België, Zwitserland en Moskou.

Harland: "Het optreden in Rusland heb ik in mijn eentje gedaan. Het was op een zaterdagavond: Arjen moest zondagochtend in de studio zijn voor opnames van Zondag met Lubach. Het is jammer om zo’n tof optreden niet samen mee te maken, maar aan de andere kant: juist doordát we The Galaxy met zijn tweeën doen, hoeven we bijna nooit ‘nee’ te verkopen. Meestal kunnen we allebei, zo niet, dan treedt een van ons alsnog op."

The Galaxy reist sinds een jaar van club naar club, van festival naar festival, om het publiek te verblijden met een mix van trap, dubstep, bass en dance. En nu sinds kort de handtekening van het dj-duo staat onder het contract met Ace Agency, een van de grote namen onder de boekingsagentschappen, zal de lijst met optredens alleen nog maar langer worden. "Het is allemaal heel snel gegaan. Soms geloof ik het amper", zegt Harland. "Dan sta ik achter de schermen te wachten, vlak voordat we het podium op moeten, en denk ik: wat gebeurt er allemaal? Heel bijzonder."

Lees ook: Zo blijft dj en jonge miljonair Martin Garrix rijk en succesvol

Cassette

Optreden voor het grote publiek: Harland droomde er als kleine jongen al van. "Op mijn slaapkamer ging ik achter mijn bureau staan, alsof het een draaitafel was. Ik sloot mijn ogen en beeldde me in dat er duizenden liefhebbers stonden te dansen op mijn muziek." Hij lacht. "Ik zie mezelf nog staan, als 10-jarig mannetje."

Zijn liefde voor dance-muziek was in de jaren daar voor al ontstaan. "Ik was 6 jaar toen ik bij mijn stiefvader achterop de fiets zat. We zagen een cassettebandje op straat liggen. Op mijn verzoek zijn we omgekeerd om het op te rapen. Thuis heb ik het bandje in de recorder gestopt: er stond house- en dancemuziek op. Welke artiesten het waren, weet ik tot op de dag van vandaag niet, maar ik vond het fantastisch. Vanaf dat moment mocht ik iedere zondag - alléén die dag, anders werden ze thuis gek van de herrie - naar dat bandje luisteren. Ik heb het grijs gedraaid."

Zijn muzikale interesse ontwikkelde zich op de Vrije School. "Ik kreeg op de basisschool theorielessen en zong in het koor van de klas, dat vervolgde zich op de middelbare school. Op muzikaal gebied heeft de Vrije School mij heel veel gebracht, daar ben ik dankbaar voor."

Vlieland

Harlands eerste dj-ervaring was op Vlieland. Hij was 16 en voor het eerst alleen met vrienden op vakantie. Min of meer per toeval belandde Harland, via een vriend, op een avond achter de draaitafels. "Ik heb hitjes gedraaid van Vato Gonzalez en Billy The Kit, mijn helden destijds, en dat sloeg aan. Voor die tijd maakte ik zelf al muziek en brandde ik cd’s op mijn vaders computer. Op Vlieland wist ik het zeker: dit is mijn toekomst."

Steeds vaker werd Harland daarna gevraagd om een avondje te komen dj’en. Eerst op schoolfeesten in Den Haag, later in onder meer café Rootz, club Seven en strandclub De Karavaan. "Ik ging samenwerkingen aan met dj’s en trad toe tot Kollektiv: een club Hagenaars waarmee ik feesten organiseerde. Later richtten we Kollektiv Records op als uitbreiding. Een geweldige tijd."

Toch hoorde Harland in zijn achterhoofd ook alsmaar een stemmetje dat hem vertelde dat een toekomst als dj een hele onzekere was. "Er zijn zoveel dj’s, je moet wel van goeden huize komen wil je boven de rest uit stijgen en onderscheidend zijn", legt Harland uit. Om zijn kansen te spreiden, begon Harland tot twee keer toe aan een studie in Leiden. "Ik ben op mijn twintigste begonnen aan hbo rechten, maar na vier maanden stopte ik. Het lukte me niet om én door te gaan met de muziek én me volledig op de opleiding te focussen. Daarvoor kan ik niet goed genoeg leren."

Een jaar later gaat Harland maatschappelijk werk en dienstverlening studeren, maar ook dat houdt hij niet vol. "Na een paar weken vroeg ik mij plotseling af: waarom zou ik zo veel tijd en energie steken in iets waar ik niet volledig achter sta? Ja, ik wilde studeren, maar mij er volledig op storten, ging ten koste van muziek. Dat kon ik niet laten gebeuren."

En dus verkoos Harland zijn passie muziek boven de ‘zekerheid van een papiertje’. "Daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Er viel een last van mijn schouders toen ik had besloten puur te doen waar ik écht gelukkig van werd. Ik ben superblij dat ik mijn gevoel heb gevolgd, want doordat ik mij de afgelopen jaren volledig op muziek heb kunnen focussen, sta ik nu voor volle zalen."

Doordat ik mij de afgelopen jaren volledig op muziek heb kunnen focussen, sta ik nu voor volle zalen

Sacha Harland