Actueel

'Hackpolis' doet het erg goed in VS

beeld deondernemer
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Cyberverzekeringen vormen de snelst groeiende verzekeringstak in de VS. Waar verzekeraars op alle andere vlakken moeten inleveren, groeide de cybermarkt juist met een derde tot 2,75 miljard dollar, becijferde The Betterley Report, een enquête onder verzekeraars. Geschrokken van een reeks grote digitale inbraken verzekeren klanten bovendien steeds grotere bedragen.

In 2015 kwamen in de VS de gegevens van gebruikers van 'vreemdgangerswebsite' Ashley Madison op straat te liggen. Een hacker kon bij de persoonlijke gegevens van miljoenen Amerikaanse T-mobileklanten, er werd gehackt op Wall Street en de medische informatie van tientallen miljoenen Amerikanen lag op straat. Zelfs de e-mails van de baas van de CIA werden gehackt.

Ook in Europa verzekeren steeds meer bedrijven zich tegen een cyberaanval. De behoefte neemt naar verwachting verder toe nu de EU vorige maand heeft verordineerd dat bedrijven voortaan elke digitale inbraak die personen kan schaden binnen 72 uur moeten melden bij de autoriteiten. Een hack onder de pet houden is er dus niet meer bij. ,,Het valt te verwachten dat de Europese markt meer op de Amerikaanse gaat lijken in de komende jaren," voorspelt Richard Betterley, de verzekeringsexpert achter The Betterley Report. ,,Niemand kan nog zeggen: dat gebeurt ons nooit."

Lees verder onder de advertentie

In het Verenigd Koninkrijk, waar onder meer telecombedrijf TalkTalk al werd getroffen door hackers, verdrievoudigde het aantal cyberverzekeringen in 2015, schat een vertegenwoordiger van verzekeraar Hiscox tegenover persbureau Reuters. In Nederland groeit de markt ook, bijvoorbeeld met nieuwe polissen voor particulieren die zich willen verzekeren tegen internetcriminaliteit, 'maar een brede beweging kunnen we het nog niet noemen', constateert directeur Leo de Boer van het Verbond van Verzekeraars. ,,Terwijl Nederland de hoogste it-dichtheid ter wereld heeft, dus aan risico's zal het niet ontbreken. Waar blijft de Nederlandse markt?"

In de VS heeft volgens het New Yorkse Insurance Information Institute 60 tot 80 procent van de grote bedrijven een cyberverzekering. Vooral bedrijven en instanties in de zorg zijn enthousiaste klanten. Tussen 2012 en 2014 groeide de vraag in die branche met 178 procent, berekende assurantiebemiddelaar Marsh. Het aantal verzekeringen voor nutsbedrijven verdubbelde.

,,Het product promoot zichzelf," ziet Robert Hartwig, directeur van het instituut dat de Amerikaanse verzekeringsmarkt onderzoekt. ,,Er is elke week wel ergens een grote cyberaanval, en de kosten van zo'n inbraak zijn enorm. Of een cyberverzekering een goed idee is, is niet eens een vraag meer. De dreiging groeit, ook in Europa. Er is een wapenwedloop gaande tussen hackers en bedrijven en overheden die gegevens proberen te beschermen. Nu steeds meer apparaten verbonden worden met internet ontstaan risico's in steeds meer delen van de economie."

Lees verder onder de advertentie