Nieuws Actueel

Handelaar in producten met een klein rot plekje

Westland-Noord is het verzamelpunt voor problemen van een ander. Zo schetst Job van den Broek zijn handelsbedrijf, dat producten die te lang dreigen te staan of een rot plekje hebben, toch nog aan de man brengt.

Fred Vermeer | Foto: Jacques Zorgman 3 oktober 2016

Westland Noord Poeldijk Luc van Berkel Jop van den Broek

'Job pakt alle klasse 2 op'. Beter dan de slogan die op het bord aan de muur in zijn kantoortje in Foodcenter Westland in Poeldijk prijkt, kan hij het niet schetsen. Job van den Broek, woonachtig in Breda, koopt alle incourante handel op en zorgt ervoor dat producten niet zomaar worden weggegooid, maar toch nog ergens verkocht kunnen worden.

Best Fresh Group

,,Westland-Noord is een zelfstandig onderdeel binnen de Best Fresh Group'', zegt Van den Broek, die samenwerkt met zijn Honselse kompaan Luc van Berkel. ,,Bij Valstar Holland was ik al verantwoordelijk voor deze producten en daar hebben we met Westland-Noord nu een apart bedrijf voor opgericht.''

Incourante handel

Incourante handel wil niet zeggen dat de producten niet meer eetbaar zijn. Integendeel, stelt Van den Broek. ,,De consument ziet het verschil vaak niet eens. Het zijn producten die niet voldoen aan de hele strenge eisen van retailers (supermarkten, red.) of met een plekje of vormpje. Die worden dus niet meer geaccepteerd, terwijl ze vaak nog prima eetbaar zijn. Ze zijn alleen soms wat minder lang houdbaar en daardoor halen ze de tijdslimiet van de supermarkt niet meer.''

Kasgroenten

Van den Broek pakt die producten maar wat graag op. ,,Ik krijg van alles binnen, maar we zijn vooral gespecialiseerd in kasgroenten. Veel tomaten en paprika's. Maar ook kokosnoten, andere exoten, aardbeien en meer seizoensproducten.'' Een rondje door de koelcellen van Westland-Noord bewijst dat het assortiment écht enorm is. ,,Noem een product en de kans is groot dat het hier ergens op een pallet staat of in een doos zit.''

Weekmarkten

Allemaal leuk, maar waar moeten al die spullen dan weer naartoe? ,,Voornamelijk weekmarkten'', zegt Van den Broek. ,,En dan vooral in de grote steden, zoals Den Haag, Rotterdam en Breda. Ik heb veel contact met exporteurs en tuinders, maar ook met marktkooplui.''

Simpelweg storten

Op deze dinsdagochtend lopen er ook een paar rond die spullen uitzoeken die ze snel weer gaan verkopen. Het is een komen en gaan van mensen. ,,80 procent van de producten die bijvoorbeeld op de Haagse markt liggen, worden niet meer geaccepteerd door de retail, terwijl daar helemaal niks aan mankeert. Bedrijven of tuinders kunnen er vaak geen kant mee op en moeten het simpelweg storten. Dat kost geld en dat is iedereen een doorn in het oog'', vindt Van den Broek.

Schade beperken

,,Zet die spullen bij mij neer en ik ga de schade voor je beperken. Ik ga dan zorgen dat ik je er nog zo veel mogelijk voor kan teruggeven. Soms moet ik ook mijn verlies nemen en raak ik bepaalde spullen echt niet meer kwijt. Dat gebeurt ook. Ik moet zorgen dat ik onderaan de streep genoeg overhoud.'' In de winter stuurt Van den Broek ook spullen naar de voedselbank of kleine onderdelen daarvan.

Gerelateerde artikelen

Eet gezond, eet patat

Westlandse ondernemers beleven gouden tijden

De Jumbo foodmarkt als proeftuin