Nieuws Actueel

Handelsmissie werpt vruchten af voor Bouman

Een kolengestookte chemische fabriek in de Chinese stad Wuxi wordt uitgerust met een systeem voor vloeistofzuivering uit Almelo. Het is de eerste grote opdracht – waarde circa 4 miljoen euro – uit China voor Bouman Industries, dat schrijft De Twentsche Courant Tubantia.

Gerben Kuitert | Foto: Rikkert Harink 13 februari 2017

Bouman2

Bouman Industries nam onlangs deel aan een door de provincie georganiseerde handelsmissie naar China. Daar werden bij de Chinese klant in Wuxi definitieve afspraken gemaakt over de levering van technologie waarmee kolenresten uit het afvalwater gezuiverd kunnen worden. Sinds een jaar of vijf bouwt Bouman Industries installaties voor vloeistofzuivering. De klanten zijn grote industriële bedrijven. Iets eerder werd begonnen met de bouw van C02-afvanginstallaties, waarmee het schadelijke kooldioxide wordt gefilterd. Een dergelijke installatie werd vorig jaar aan afvalverwerker Twence geleverd.

Verandering

Met deze twee nieuwe activiteiten is het Almelose bedrijf (100 werknemers, van wie 25 in Veendam) van karakter aan het veranderen. Van een traditionele toeleverancier in de metaal – onder andere gespecialiseerd in draai- en freeswerk – wordt Bouman steeds meer een leverancier van systemen. Dat is kapitaalintensieve business; de grote projecten moeten worden voorgefinancierd en er moeten teams naar het buitenland.

De Participatiemaatschappij Oost doet mee in een lening van in totaal 2,7 miljoen, die Bouman nodig heeft om de verdere groei te financieren. Jemy Pauwels van PPM Oost zegt dat zwaar weegt dat de installaties van Bouman Industries zijn gericht op duurzaamheid. “Bovendien is het bedrijf er ook in de crisisjaren in geslaagd zijn grote klanten te behouden. Daartoe behoren onder andere Urenco, ASML, Thales en Fokker. Dat geeft vertrouwen.”

Crisisjaren

Net als voor de meeste metaalbedrijven waren de crisisjaren niet makkelijk voor Bouman. Het bedrijf schreef rode cijfers toen de huidige eigenaar Wilco van Wijck het in 2009 met hulp van een investeerder over nam. Circa 10 procent van de omzet komt nu uit de levering van vloeistofzuiveringsinstallaties. “Dat moet richting de 50 tot 60 procent de komende jaren”, zegt Van Wijck.

De totale omzet van Bouman Industries kwam over 2016 uit op 11 miljoen euro en gaat dit jaar naar de 14 miljoen euro. Van Wijck ziet vooral verdere groeimogelijkheden in het buitenland. “Circa de helft van onze omzet komt nu uit export. Dat moet groeien naar 90 procent. Vooral in Azië liggen kansen."