Actueel

Dit zijn de oorzaken van het slechte jaar in de autoindustrie

beeld deondernemer
Leestijd 1 minuut
Lees verder onder de advertentie

Tegelijkertijd zien grote concerns zich gedwongen grote sommen geld opzij te leggen voor investeringen in elektrische modellen en zelfrijdende auto's. Om de winstgevendheid toch op peil te houden, zetten de bedrijven vaak het mes in hun personeelsbestand. De grootste reorganisaties vinden plaats in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Twee grote autofabrikanten bij onze buren, Audi en Daimler, kondigden vorige week nog reorganisaties aan die samen 20.000 banen zullen kosten. Ook het Japanse Nissan kondigde deze zomer aan 12.500 banen te zullen schrappen.

Lees ook: Hoe overleeft Wehkamp sleuteljaar 2020? Door 'meer Nederlands' te worden

Een van de slechtste jaren ooit

AD schrijft dat het voor werknemers zelfs een van de slechtste jaren ooit is. Door alle besparingsacties die autoconcerns dit jaar hebben aangekondigd, gaan volgens berekeningen van persbureau Bloomberg in totaal 80.000 arbeidsplaatsen verloren.

Lees verder onder de advertentie

Consequenties voor staalindustrie

De forse teruggang in de auto-industrie heeft ook consequenties voor de (Europese) staalindustrie. Met name Tata Steel Nederland - een belangrijke staalleverancier voor diverse Duitse autofabrieken - zal de broekriem moeten aanhalen. De leiding van Tata Steel zou 1600 man op straat willen zetten, omdat de vraag achterblijft.