Nieuws Actueel
Hart en lever voor de Bulgaren
Veel streekgenoten slagen in het buitenland. Hoe doen ze dat?

Elk jaar hetzelfde liedje. Net voor Pasen komen de telefoontjes van particulieren. Of ze kuikentjes kunnen kopen. En rond Kerstmis: of ze kalkoenen kunnen kopen. De broers Raymond en Harro Smink moeten de bellers teleurstellen; Smink Food is geen poelier, maar een handelsbedrijf. Vanuit een kantoor in Amersfoort-Noord verhandelt de firma wereldwijd de overschotten van Europese slachterijen.
Professor kipVader Wim Smink, bijgenaamd professor Kip, richtte Smink Food in 1986 op. Een jaar later stond hij al op de toonaangevende voedingsmiddelenbeurs Anuga in Keulen. Daar ontmoette hij onder anderen ondernemers uit Oost-Europa die op zoek waren naar nieuwe producten. De Sovjet-Unie viel uit elkaar en Wim dook in die nieuwe markt. Dat leverde weleens miscommunicatie op. Zo bestelden de Russen ooit kippenpoten, terwijl ze kuikenpoten hadden willen hebben. Wim zag ze zo voor zich, de Russische vrouwen die hun taaie poten maar niet gaar kregen.
Goedkoop vleesNa de val van het IJzeren Gordijn kwamen de Bulgaarse avonturiers met hun oude vrachtwagentjes. Harro: ,,Opgegroeid in een maatschappij waarin corruptie, omkoping en fraude gewoon waren, gingen zij met een koffer vol cash op zoek naar goedkoop vlees." Dat leverde soms hachelijke situaties op. Raymond: ,,Het was niet altijd even prettig op afgelegen industrieterreinen Duitse marken te tellen." De Sminken sloten een verzekering af voor de contanten en kochten een kluis. Herinneringen aan voorbije tijden.
NoorderzonSmink Food exporteert inmiddels jaarlijks tussen de 20 en 25 miljoen kilo pluimvee. Een slordige twee miljoen kilo is bestemd voor de markt in Bulgarije. Kuikenpoten, drumsticks, en kippendijen - Bulgaren zijn er gek op. Net als op hart, maag en lever. Vraag Raymond en Harro niet wat ze ermee doen. Het transport besteden ze uit, voor de opslag in een vrieshuis betalen ze per kilo.
Als de broers op zakenreis zijn in Bulgarije, krijgen ze het hele land te zien: kloosters, skigebieden, de Zwarte Zee. En alle lokale lekkernijen moeten worden geproefd. Overladen met cadeaus keren ze altijd huiswaarts.
Raymond besloot hetzelfde te doen voor een Bulgaarse zakenpartner: Volendam, molens, klompen. Uitgerekend deze klant was op een dag met de noorderzon vertrokken zonder de laatste vracht vlees te betalen. En zo zijn de broers met nog wel meer vrachten het schip in gegaan. Raymond: ,,We werken nu meer met vooruitbetalingen."
Sminkfood handelt in kip-, kalkoen- en varkensvlees. Het nieuwst product: kuiken met een halalkeurmerk. sminkfood.nl