Nieuws Actueel

Haven Zeebrugge breidt auto-overslag verder uit

De haven in Zeebrugge zet nog meer in op de overslag en doorvoer van nieuwe auto's. Zeebrugge groeide de afgelopen jaren uit tot de grootste ter wereld op het gebied van auto-overslag en -doorvoer.

Martijn de Koning 4 oktober 2016

Parkerenautoparkeerplaats1065 1

Vijf jaar geleden ging het nog om 1,2 miljoen wagens, dit jaar worden het er naar verwachting al 2,8 miljoen. Er is behoefte aan nog meer capaciteit, schrijft de PZC.

Kademuren

Het havenbestuur maakt er een terrein van 150 hectare voor gereed. Die komt bovenop de 385 hectare die nu al beschikbaar is. Er moeten ook nieuwe kademuren worden aangelegd. Bij elkaar vergt dat een investering van 70 miljoen euro. Het havenbestuur hoopt de opslag van auto's daarmee op te voeren naar een kleine 4 miljoen stuks.

Werkgelegenheid

De uitbreiding is goed voor de werkgelegenheid. Momenteel werken zo'n tweeduizend mensen in de haven-autosector. Dat zijn er twee keer zoveel dan vijf jaar geleden. Er komt werk bij voor nog eens honderden werknemers. Alle auto's moeten immers de schepen op en af worden gereden. Op één schip passen zo'n achtduizend voertuigen. De haven is nu al bezig met het werven van nieuw personeel.