Nieuws Actueel

Heineken grote verliezer op licht lager Damrak na cijfers

Heineken was maandag de grootste verliezer bij de Amsterdamse hoofdfondsen. De bierbrouwer verlaagde zijn verwachting voor het hele jaar na tegenvallende resultaten in de eerste jaarhelft. Heineken verkocht minder bier, maar wist dankzij hogere prijzen wel meer omzet te boeken. De nettowinst nam wel af door hogere kosten.

ANP 31 juli 2023

ANP310723107 1

Volgens Heineken-topman Dolf van den Brink was met name in de regio Azië-Pacific de vraag duidelijk zwakker dan voorzien. Hij verwacht daarbij dat verdere prijsstijgingen in Europa de rest van het jaar niet langer nodig zijn. Ook schreef Heineken nog eens miljoenen af op zijn Russische activiteiten. De brouwer heeft al een mogelijke koper voor die activiteiten, maar is afhankelijk van Moskou voor goedkeuring. Het aandeel werd 6 procent lager gezet. Concurrenten als Carlsberg en AB InBev verloren rond de 1 procent.

Beleggers verwerkten ook nieuwe gegevens over de eurozone. Zo bleek dat de economie van het eurogebied in het tweede kwartaal weer is gegroeid na een stagnatie in het eerste kwartaal. Ook koelde de inflatie in de eurozone in juli verder af tot 5,3 procent, van 5,5 procent een maand eerder. In Nederland stegen de consumentenprijzen deze maand ook minder hard dan in juni. Dat kwam vooral door een daling van de energieprijzen. De producten in de supermarkten namen wel weer in prijs toe.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 0,3 procent in de min op 791,73 punten. De hoofdindex sloot vrijdag nog op de hoogste stand van dit jaar. De MidKap verloor 0,5 procent tot 932,31 punten. De beurs in Parijs won 0,5 procent en de DAX in Frankfurt klom 0,1 procent tot een nieuw recordniveau. Londen daalde 0,1 procent.

Behalve Heineken behoorden verfconcern AkzoNobel, speciaalchemiebedrijf DSM-Firmenich en investeerder Exor tot de staartgroep in de AEX, met minnen tot 1,1 procent. Uitzender Randstad was koploper met een winst van 1,3 procent. Chiptoeleverancier Besi, die dit jaar al zo'n 90 procent in waarde is gestegen, volgde met een plus van 1 procent.

In de MidKap sloot AMG de rij met een verlies van 5 procent. Analisten van de Duitse investeringsbank Berenberg haalden de metalengroep van de kooplijst af. Biotechnoloog Galapagos, die later deze week met cijfers komt, ging op kop met een plus van meer dan 2 procent.

De euro was 1,1031 dollar waard, tegen 1,1034 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte een half procent meer op 80,99 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 85,25 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws