Nieuws Actueel

Hengelo begint proef met woonwerkpanden

Gezocht: creatieve, ruimdenkende, jonge ondernemers die wonen en werken willen combineren. Bijvoorbeeld ontwerpers, fotografen, architecten en consultants. Aangeboden: drie of vier woonwerkpanden aan de Marskant. Om mee te beginnen. Want eigenaren van leegstaande panden die ook wel voelen voor zo’n invulling, mogen zich eveneens melden, zo schrijft De Twentsche Courant Tubantia.

Bob Gevers | Foto: Frans Nikkels 3 februari 2017

Marskantgoed

Het eerste project aan de Marskant loopt nu van stapel. Woningcorporatie Welbions, creatief adviesbureau TriMotion en de gemeente willen vóór de zomer de eerste bewoners huisvesten in de leegstaande kantoorruimte van het vroegere onderkomen van Woonpartner en eigendom van Welbions. De ruimte wordt ingedeeld in units. De Marskant is een experiment, dat door vastgoedeigenaren nauwlettend gevolgd zal worden.

Het concept is bedoeld om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de langdurige leegstand van winkel- en kantoorpanden. Daartoe wordt de Marskant 21-27 stevig vertimmerd om erin te kunnen wonen en werken. ‘Omwonen’, zo heet de nieuwe aanpak. Werken aan de voorkant, wonen aan de achterkant. "De grote ramen zijn een perfecte etalage", aldus Nienke Goossen van TriMotion, die het project begeleidt.

Huurprijs

De huurprijs ligt rond de 700 euro, zodat ook sociale huurders er terecht kunnen met een huurtoeslag. Ze krijgen er een woning voor met een ‘flexibele unit’ met basisvoorzieningen als douche, toilet, wasmachine en keuken. Er is bovendien ruimte voor een gezamenlijke werkplek. Bij de selectie wordt gelet op motivatie, eisen van pandeigenaar en omwonenden en toegevoegde waarde van de 'zichtlocatie.'

Het project aan de Marskant is het begin van het project ‘Omwonen.’ Adviesbureau TriMotion is op zoek naar meer Hengelose locaties die geschikt zijn voor een gecombineerde invulling van wonen en werken. "We zijn constant op zoek naar nieuwe panden en ondernemers, om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen", aldus Goossen.

Informatiebijeenkomst

Het bureau begeleidt als ‘creatief makelaar het proces van onderzoek naar realisatie.’ Inclusief de eventuele procedure voor de wijziging van het bestemmingsplan, om wonen en werken mogelijk te maken. ‘We kiezen voor een flexibel proces waarin we bewoners in het ontwerpproces laten meedenken.’ Voor ondernemers met interesse in een plek aan de Marskant is er op dinsdagavond 7 maart een informatiebijeenkomst op de locatie.