Nieuws Actueel

Henk Pen naar rechter om e-bikes

De gemeente Haaksbergen staat de verkoop van e-bikes bij Henk Pen Caravans en Kampeerauto's niet toe. De caravanhandelaar moet de verkoop van elektrische fietsen 'staken en gestaakt houden' op last van een dwangsom van 5.000 euro, zo heeft de gemeente schriftelijk aan Henk Pen laten weten. Gerard Wildenborg, eigenaar van Henk Pen, legt zich hier niet bij neer en stapt naar de rechter, schrijft Tubantia.

Van onze redactie 25 juli 2016

Ebike stockpixabay 1

Ondernemers Kevin Scholten van Fietscity Hannink en René Pot van Pot Tweewielers trokken eerder dit jaar bij de gemeente aan de bel omdat zij daling van 60 tot 70 procent van hun omzet vrezen nu ook Henk Pen zich op de markt van de populaire e-bikes heeft gestort. Zij hebben er bij de gemeente op aangedrongen handhavend op te treden wanneer de verkoop van de elektrische fietsen aan de Westsingel niet is toegestaan.

Gemeente

De ondernemers vinden de gemeente aan hun zijde. Het bestemmingsplan staat de handel in caravans en detailhandel in artikelen die gerelateerd zijn aan die caravanhandel toe. Daarbij moet 'in het algemeen worden gedacht aan de verkoop van artikelen die in directe relatie staan tot de caravanhandel. De verkoop van e-bikes houdt geen rechtstreeks verband met de caravanhandel c.q. vloeit niet rechtstreeks voort uit de activiteiten van het bedrijf en zijn derhalve in strijd met het bestemmingsplan', stelt de gemeente in een brief aan caravanhandelaar Wildenborg. De ondernemer moet daarom de verkoop van elektrische fietsen binnen een termijn van zes weken staken op last van een dwangsom van 5.000 euro.

Die termijn is inmiddels verstreken, toch staan er nog altijd volop e-bikes uitgestald in de showroom aan de Westsingel. Tot betaling van de dwangsom is Wildenborg tot op heden niet overgegaan. De ondernemer wil namelijk van de rechter weten of fietsen en e-bikes wel of niet branchegerelateerd zijn.

Fietsendragers

Wildenborg zelf is namelijk van mening dat niet alleen fietsendragers, te bevestigen aan caravans en kampeerauto's branchegerelateerd zijn, maar ook de fietsen die op deze dragers worden meegenomen naar willekeurig welk vakantieadres.

Het is nog niet bekend wanneer de rechter zich over de e-bikes buigt. Betaling van de dwangsom is tot die tijd uitgesteld, laat de dochter en zaakwaarnemer van Wildenborg weten.

Begin september buigt ook de gemeentelijke bezwarencommissie zich over de zaak.