Nieuws Actueel

Hennep als nieuwe troef van Osse bio-ondernemers

Op hun festivalmenu staan pitabroodjes met hennepballetjes, pittige salsa en frisse munt- en limoendressing. Da's héél andere koek dan de hap die ze de afgelopen jaren nog promootten: burgers van paardenvlees. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Maarten van de Rakt | Foto: Marc Bolsius 10 september 2016

Hennep 1065

Dat zit zo. De vrienden Teun van Schadewijk (33) en Perry van der Wal (34) besloten in november 2013 op hun gezamenlijke interesse een bedrijfje te bouwen: du-bio, een combinatie van duurzaam en biologisch.

Teun: "We waren al veel bezig met voeding. Dat is vanuit het intensieve sporten ontstaan. We zochten de optimale voeding en kwamen erachter dat het beter is minder koolhydraten in te nemen en meer essentiële vetzuren. We zijn anders gaan eten. Je word fitter in je hoofd en lijf. En je herstelt sneller van een inspanning."

Perry: "Toen kwam het idee: het zou leuk zijn als we samen een bedrijfje runnen." Maar hoe en wat, nog geen idee. Het moest draaien om duurzaamheid, biologisch en gezondheid. Want die boodschap willen ze graag verkondigen.

BiologischZe begonnen met biologisch vlees en klopten aan bij boerderijen om vlees in te kopen en door te verkopen aan particulieren. Daarna ook groente en fruit.

Perry: "We hebben een maand of drie op donderdag op de markt gestaan in Veghel met een biologisch assortiment. Maar het heeft niet gebracht wat we hoopten."

Teun: "In Den Bosch kwamen we er niet tussen op de biologische markt. De marktmeester vond het aanbod al groot genoeg."

Perry: "We bedachten dat het leuk zou zijn om op festivals en evenementen te gaan staan. Zo kunnen we ons verhaal dichterbij de mensen brengen."

Zo geschiedde. Ze debuteerden op de Pinksterbraderie in Nistelrode, juni 2014, en kregen de smaak te pakken. Fabriek Magnifique in Veghel en het Food Festival Oss volgden onder meer. In het parkje naast de Groene Engel raakten ze zo geïnspireerd door de sfeer dat ze zelf in Nistelrode een evenement op poten zetten, samen met Ron de Lorijn van 't Pumpke: Eetfeest Nisseroi in augustus. Een superdag, zeggen ze.

HennepDe paardenvleesburgers verdwenen van het menu. Hennep is de nieuwe troef. Waarom? Teun: "Vlees is gewoon minder duurzaam. Hennep is een product dat hoog scoort op gezondheid en duurzaamheid. De zaden bevatten veel essentiële voedingstoffen. Hennep spreekt mensen aan." Perry: "We gaan graag met mensen in gesprek. Over hennep kun je veel vertellen. Ook over de medicinale werking. Mensen met epilepsie en reuma hebben bijvoorbeeld baat bij CBD-olie die van hennepplanten is gemaakt."

Natuurlijk is bij hun kraam de meest gestelde vraag: word je er niet stoned van? Het antwoord staat al op een schoolbord gekalkt: Niet stoned, wel gezond. Teun: "Tot nu toe zijn we aan het zoeken geweest. Hier staan we helemaal achter en willen we graag verder mee. Het is meer dan zomaar een hobby, we pakken het professioneel aan. " Teun en Perry wonen in Den Bosch en Maren-Kessel. Maar ze komen uit Nistelrode en Heesch en zijn vooral bekend als eerste elftalspeler van Prinses Irene en HVCH. Du-bio doen ze erbij, naast het dagelijks werk. Teun is productmanager bij Kingspan, een fabrikant van isolatiemateriaal. Hij zit in de strategische marketing. Perry zit in een totaal andere hoek, hij is sociaal werker bij ONS Welzijn in Veghel vanuit jongerencentrum De Kluis en de Bloemenwijk. Teun: " We voelen niet de druk met du-bio geld te moeten verdienen. Met festivals kun je de kost moeilijk verdienen. Over vijf jaar? We zien wel waar we uitkomen en wat er verder op ons pad komt."