Actueel

Veel lof voor nieuwe afasi-app

beeld deondernemer
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Klik op playbutton om de video af te spelen.

"Het begon als een schoolopdracht, maar de app begint serieuze vormen te krijgen'', vertelt Niek de Wit (19) uit Montfoort. Samen met plaatsgenoot Rick Ossendrijver (18) en Deva Vrijma (25, uit Amsterdam) werkt hij al maanden aan 'Express Me', voor mensen met afasie.

Die aandoening is een gevolg van hersenbeschadiging, waardoor zij niet goed meer kunnen communiceren. "Mensen met afasie hebben altijd moeite om het goede woord te vinden'', vertelt Vrijma. "Zij weten het woord dan wel, maar kunnen niet de juiste klanken vinden. Onze app zorgt ervoor dat zij hun boodschap alsnog over kunnen brengen.''

Lees verder onder de advertentie

PlaatjesGebruikers maken zinnen door middel van plaatjes en de applicatie spreekt die zin voor hen uit. "Het credo van ons concept luidt dan ook: Express Me, because I can't express myself.''

Het concept is redelijk simpel, maar is nog niet op deze manier te krijgen voor het dagelijkse leven, voegt Ossendrijver toe. Via zijn tante, die logopedist is, kwamen de drie ict-studenten aan de Hogeschool Utrecht op het idee. "Wij waren zelf nog niet bekend met deze beperking'', erkent De Wit.

DomineeEen zelfgemaakte video opende de ogen van zowel de drie mannen als een grote groep buitenstaanders. In de video stellen zij simpele vragen aan mensen met afasie. Daarin is te zien hoeveel moeite de cliënten hebben met het beantwoorden van vragen zoals 'Hoe heet u?' en 'Heeft u werk?'.

Lees verder onder de advertentie

"In mijn hoofd klopt het, maar praten lukt niet'', vertelt een voormalig dominee in de video. Vrijma was zelf ook onder de indruk van de video. "Het is in woorden moeilijk uit te leggen wat voor invloed afasie heeft op een persoon. De interviews illustreren de aandoening het beste'', vertelt hij. De beelden zijn inmiddels duizenden keren bekeken en gedeeld.

HersenstichtingDe interviews trokken aandacht in het hele land en het project kreeg veel steun van zorginstellingen. "Zelfs de Hersenstichting besteedde er aandacht aan'', vertelt Ossendrijver. Daarnaast zijn de mannen altijd welkom bij Boogh Afasiecentrum in Utrecht om te werken aan Express Me. "We hoeven ons geen zorgen te maken over de marketing, want de app gaat als een lopend vuurtje.'' Nu zetten de drie studenten het plan door, maar de daadwerkelijke applicatie laat nog op zich wachten. De ontwikkelaars hebben geen strakke deadline, maar de Montfoortenaren hopen binnen een jaar klaar te zijn.

"We studeren nog en hebben bijbaantjes. Soms maakt dat het lastig om tijd te vinden voor het ontwikkelen'', legt De Wit uit. "Nu hebben we de ruimte om het precies te maken zoals wij willen.'' Ook hopen zij binnenkort mee te doen met de 'Hersenbokaal 2016' voor een geldprijs van bijna 40.000 euro. De Wit: "Als studenten tussen grote bedrijven. Onwerkelijk bijna.''

Lees verder onder de advertentie