Nieuws Actueel

Het doel van Fair Trade Original is nog lang niet bereikt

Foodmerk Fair Trade Original zag de winst in het afgelopen jaar verdubbelen. "Het doel is dat we uiteindelijk onszelf opheffen", zegt directeur Bert Jongsma in De Gelderlander. Hoewel huishoudens steeds meer fairtradeproducten kopen, is dat doel nog niet in zicht.

Chris van Alem 14 juni 2016

Fairtrade nw

De verkoop van Fair Trade producten is vorig jaar flink gestegen. Hoe komt dat?Jongsma:"90 procent van wat aan levensmiddelen wordt verkocht in Nederland gaat via de supermarkt. Als je verandering wilt bewerkstelligen moeten je producten daar dus liggen. De groei komt omdat vorig jaar veel meer van onze producten in de supermarkt lagen. Ze liggen nu in alle 900 winkels van Albert Heijn. Het klinkt misschien vreemd, maar wij vinden het ook belangrijk dat onze producten scherp geprijsd zijn om de consument over de streep te trekken."

Over welke producten hebben we het eigenlijk?"Broodbeleg zoals hagelslag, koffie en thee en culinaire producten, zoals rijst en sauzen. Biologische kokosmelk is ons best verkochte product. Dit jaar komen we met 10 nieuwe producten, zoals rijstnoodles , korma en tandoori."

De winst is verdubbeld. Krijgt u nu een bonus?"We zijn weer winstgevend. Maar zijn er niet op gericht zoveel mogelijk winst te maken. Onze doelstelling is de handel eerlijk te maken, zodat we uiteindelijk onszelf kunnen opheffen. Een bonus voor de directeur? Nee, dat zit er niet in."

In vergelijk met de 35 miljard euro die supermarkten omzetten is Fair Trade met 14,7 miljoen klein."Dat is zo, maar het gaat om de impact. In 1973 importeerden we de eerste Fair Trade koffie uit Guatemala: één zeecontainer van 50 ton. In 1988 begon Max Havelaar met Fair Trade koffie en nu wordt wereldwijd meer dan een half miljoen ton van die koffie verkocht. Onze bijdrage was misschien bescheiden, maar het heeft iets in gang gezet."

Wat betalen jullie aan de boeren?"Wij garanderen hen een minimumprijs als de marktprijs fors daalt. Als dat niet het geval is, betalen we de marktprijs met daar boven op een ontwikkelingspremie. Die kunnen de boerencoöperaties besteden aan bijvoorbeeld verhoging van hun productie of verbetering van het onderwijs."

Hoe meet je of dat werkt?"Daar zijn we dit jaar mee begonnen. Er is net een onderzoeksteam terug uit Thailand. Het blijkt moeilijk om goede informatie te krijgen. Boeren houden niet bij hoe groot hun land is en wat de omvang van de oogst is. Dat moeten we weten om te beoordelen of onze inspanningen succesvol zijn."

Wanneer heffen jullie jezelf op?"We hebben 1 miljoen klanten op 17 miljoen Nederlanders. Dat is best wel veel. Er is meer nodig om de handel eerlijk te maken. Steeds meer consumenten willen weten waar hun eten vandaan komt en dat bedrijven daar transparant over zijn. Dat gaat niet meer weg. De consument ziet ook het verband tussen goedkope producten en armoede."