Nieuws Actueel
Het gaat zo slecht nog niet met onze winkels

Faillissementen bij ketens als Macintosh, DA en V&D doen bijna vergeten dat er genoeg nieuwe winkelketens zijn en dat oudere formules aanslaan, bericht Het Parool.
Met de faillissementen van V&D, drogisterijketen DA en schoenenwinkelbedrijf Macintosh lijkt het erop dat de Nederlandse detailhandel barre tijden beleeft. Maar schijn bedriegt: er zijn genoeg nieuwe winkelketens die in hun eerste groeistuip zitten en oudere formules die al decennialang op een laag tempo bezig zijn uit te groeien tot nieuwe gevestigde namen in het winkellandschap. Dat blijkt uit cijfers van retailonderzoeksbureau Locatus van de afgelopen drie jaar.
Wat opvalt is dat winkels die zich concentreren op één merk het goed doen. Denk aan damesmodemerk Costes, schoenen- en kledingmerk Timberland en kledingmerk Superdry. Ook buiten de mode doen merkwinkels het goed, bijvoorbeeld de boutiques van koffiemerk Nespresso.
De expansie van prijsvechters is indrukwekkend. Zo groeide Sanidirect, een nieuwe prijsvechter van keukenimperium De Mandemakers Groep, de afgelopen jaren richting de twintig vestigingen. Ook in de mode doet goedkoop het goed. Niet alleen opent het Ierse Primark de ene na de andere winkel in Nederland, ook het Duitse Kik Textilien, dat concurreert met winkels als Zeeman en Wibra, timmert aan de weg.
Gestage groeiDe groei van dit soort spelers, die bakken met geld hebben en in het buitenland al groot zijn, gaat vaak hard. Kik Textilien stampte sinds 2013 bijna twintig Nederlandse vestigingen uit de grond. Huishoudwinkel Flying Tiger is ook zo'n snelle groeier. De Deense keten opende de afgelopen drie jaar dertien winkels.
Huishoudwinkel Dille & Kamille is meer van de langzame groei. Na de opening van de eerste winkel in 1974 in hartje Utrecht groeide de keten gestaag. In 1979 werd de eerste winkel in België geopend. Inmiddels heeft de winkel, waar je zowel servies, specerijen als speelgoed kunt krijgen, 27 winkels in Nederland en België.
Een andere gestage groeier is tuincentrum en dierenwinkel Ranzijn. Oprichter Jan Ranzijn opende in 1987 in Alkmaar de eerste vestiging. Intussen telt de keten elf vestigingen.
Veel van de opkomende formules hebben een uitgebreide webshop. Het lijkt erop dat zij zich ervan bewust zijn dat de consument zich steeds vaker zich online oriënteert, voordat hij in de fysieke winkel zijn aankoop doet.
Succesvolle nieuwe winkelformules
LeappOpgeknapte tweedehands Apple-producten voor veertig tot vijftig procent van de nieuwprijs. Het bleek een gat in de markt. Rogier van de Camp begon in 2011 met een webshop, snel volgde de eerste winkel en inmiddels zijn er elf vestigingen in Nederland en is het bedrijf ook actief in Duitsland en België. De fysieke filialen zijn vooral een aanvulling op de webwinkel, zei Van de Camp in een interview met Het Financieele Dagblad.
Jouw Marktkraam en Mijn TafelEen nieuwe trend in de detailhandel zijn winkels die zelf weer plek bieden aan piepkleine winkeltjes van particulieren en kleine ondernemers. Je huurt voor een paar tientjes een stellingkast waar je je zelfgemaakte of tweedehands spullen uitstalt en prijst, de verhuurder verkoopt je spullen en aan het eind van de week krijg je de volledige opbrengst. Jouw Marktkraam begon in november 2013 en heeft inmiddels meer dan twintig vestigingen. Mijn Tafel, dat in 2014 begon, zit al op ruim tien vestigingen.
GrapedistrictTwee van de drie oprichters van Grapedistrict werkten bij Heineken toen ze een gat in de markt zagen: de verkoop van wijn. En dan niet met de hoogdravende taal die een wijnkenner gebruikt, maar simpel en toegankelijk. De wijnen werden ingedeeld in categorieën met namen als blush, rich en honey. Medeoprichter Gijs Groenevelt zei: "Wij denken dat klanten op zoek zijn naar een makkelijke, lichte wijn voor in het park en niet naar een Italiaanse Trebbiano uit 2005."