Nieuws Actueel

Het gevoel van Habella

Sieradenmaker Hang Tran (37) kijkt tevreden rond in haar nieuwe winkel aan de Korte Poten in Den Haag. De ondernemer uit Vietnam, die zich voorstelt met haar artiestennaam Habella, hielp de afgelopen tien jaar haar almaar groeiende klantenkring in een winkel schuin aan de overkant.

Pieter de Leeuw | Foto: Frank Jansen 21 december 2016

Habella 1065

Waarom die verhuizing?

,,Het ging niet meer, de winkel was te klein geworden", aldus Duong Nguyen (45), die privé en zakelijk haar partner is. Het blijkt ook een stap naar meer. ,,Habella moet een merk worden dat Nederland gaat veroveren; niet stormachtig, maar rustig en persoonlijk."

Hang verliet in 2005 met haar geliefde Vietnam om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Een toevallig bezoek aan een sieradenbeurs inspireerde haar en al snel verkocht ze haar eerste zelfgemaakte sieraden vanuit een marktkraampje in Den Haag. ,,Eigenlijk heb ik altijd alleen naar mijn gevoel geluisterd."

Hoe omschrijf je jouw werkwijze?

,,In de winkel laat ik de persoonlijkheid van de klant op me inwerken. Dat duurt niet langer dan een paar minuten. Daarna weet ik welk sieraad bij hem of haar past. Vaak maak ik het sieraad waar de klant bij is."

Ze spreekt nog geen vloeiend Nederlands, maar leert de taal van haar klanten. ,,Ik wilde niet naar school om Nederlands te leren, ik wilde via mijn sieraden contact maken met de mensen in Nederland en zo de taal leren."

Veel bekende mensen, onder wie politici, hebben de weg naar haar winkel reeds gevonden. Zo heeft minister Edith Schippers ('Ik ken haar al zeven jaar') de gewoonte om voor 'een bijzondere gelegenheid' een foto te sturen van de kleding die zij wil dragen. Habella kan op die manier de sieraden maken die 'met de kleding en persoon van de minister echt een eenheid vormen'.

Maar, benadrukt ze: ,,Er komen hier veel politici en andere bekende Nederlanders. Maar wie er ook binnenkomt: ik kijk altijd naar zijn of haar persoonlijkheid en probeer het beste sieraad te maken."