Nieuws Actueel

Acht jaar lobbyen bij Maserati

Maserati's dealen is nog exclusiever dan een Maserati rijden. Ondernemers en broers Tom en Cor van Dijk, van het Rotterdamse autobedrijf RAC, hebben er acht jaar voor moeten lobbyen, maar zijn nu benoemd tot vierde Maserati-dealer in Nederland. Een interview met Cor van Dijk.

De Ondernemer 11 augustus 2016

Maserati 1

Gefeliciteerd met de benoeming.

"Dank je. Het is prettig om de inspanning van al die jaren gewaardeerd te zien worden en het is bijzonder om zo'n fraai product om te mogen vertegenwoordigen."

Hoe word je Maserati-dealer?

"Dat is vooral aan mijn voorgangers te danken. Je moet een reputatie opbouwen en er dus toe in staat worden geacht. RAC is in 1931 begonnen en gespecialiseerd in dit marktsegment. Vanaf 1955 hebben we Jaguar. Je bouwt een klantenbestand op. En dan is het zoals dat gaat bij ondernemers: iets willen, ervoor gaan, en volhouden. We hebben al een jaar of acht contacten met Maserati lopen. Je moet het onder de aandacht brengen en houden. We hebben ze businesscases voorgelegd, zodat zij weten: dit is een partij met naam, faam en reputatie, die kan dat wel. Met nieuwe modellen als de Ghibli, Levante en de Alfieri op komst denken zij dat er nu markt voor is. Het is niet zo dat er een dealer failliet gaat en er een plek ingevuld moet worden. Dit is een kwestie van lange adem, tot het moment er een keer is."

Zoveel Maserati's worden er vast niet verkocht. Waar haal je de winst uit: uit de naam en eer of uit de verkoop?

"Het zijn kleine verkoopvolumes - we verwachten vijftig Maserati's per jaar -, maar ze blijven vaak heel lang lopen. Een gemiddeld merk - Opel, Ford - verdwijnt snel na aankoop in een circuit dat niet via de dealer loopt: customer to customer. Voor veel succesvolle ondernemers is een auto een beloning, en die willen dat die auto onderhouden blijft door een specialist. Dus we hebben een palet aan diensten die we kunnen blijven repeteren."

RAC begint 1 september met de verkoop- en serviceactiviteiten voor Maserati, in november zal het dealerbedrijf volledig ‘up and running’ zijn vanuit een nieuw ingerichte Maserati-showroom aan de Autolettestraat op de Rotterdamse ‘Autostrada’.

RAC is in Nederland de vierde officiële Maserati-dealer, naast Driessen Maserati (Eindhoven), Louwman Exclusive (Utrecht) en Munsterhuis Sportscars (Hengelo).