Nieuws Actueel

Het komt allemaal goed in Almelo, zegt Hornbach

Bouwmarkt Hornbach laat zich niet uit het veld slaan nadat de gemeente Almelo tot twee keer toe de fout is ingegaan. Dat zegt Gerben van Heeren, expansiemanager van de van oorsprong Duitse bouwmarkt.

Van onze redactie 16 maart 2016

Hornbach Lenneke Lingmont

Zoals bekend wil Hornbach een nieuwe vestiging bouwen op de hoek van de H. Roland Holstlaan en de Nijreessingel. Vorige maand echter heeft de Raad van State de daarvoor noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan vernietigd. Volgens 's lands hoogste rechtsorgaan heeft de gemeente, bij het onderzoek naar de parkeeraspecten, ten onrechte een terrein van 3.800 vierkante meter niet meegenomen in de berekeningen. In 2014 haalde de Raad van State ook al een streep door de bestemmingsplanwijziging.

Geen foutVolgens Van Heeren heeft de gemeente echter geen fout gemaakt, 'maar de Raad van State heeft iets over het hoofd gezien'. "Het staat er in principe gewoon in." Als het gaat om het aantal parkeerplaatsen in relatie tot het aantal vierkante meters van de bouwmarkt is het bij de nieuwe vestiging in Almelo gewoon een wet van communicerende vaten. "Als je meer buitenruimte maakt, moet je ook meer parkeerplaatsen maken." Van Heeren wijst er wel op dat de beschikbare ruimte rond de nieuwe vestiging beperkt is. Maar in het worstcasescenario bij de recente bestemmingsplanwijziging is daar volgens hem wel degelijk rekening mee gehouden. "Maar daar hebben ze blijkbaar overheen gelezen", zegt Van Heeren.

'Natuurlijk' gaat Hornbach volgens hem gewoon door in Almelo. "Het was eigenlijk al goed, maar we zullen het nog duidelijker opschrijven... Het komt allemaal goed."

AanpassingenVan Heeren bevestigt dat juristen van Hornbach de gemeente Almelo bijstaan in de complexe materie rond het wijzigen van het bestemmingsplan. "De gemeente maakt het bestemmingsplan en wij kijken natuurlijk of dat naar ons idee klopt."

Hoelang het nog duurt voor het opnieuw op de agenda van de Raad van State komt weet hij niet: "Dat is iets waarover ik niet zoveel kan zeggen, ik bepaal de agenda natuurlijk niet. Maar ik denk dat het niet zo lang hoeft te duren als het nu al geduurd heeft."

De nieuwe aanpassing van het bestemmingsplan is volgens hem niet ingrijpend. "Het plan gaat natuurlijk inhoudelijk niet echt veranderen. Daar hebben ze (de Raad van State, red.) al een paar keer naar gekeken. Het lijkt mij dat het er daardoor alleen maar makkelijker op wordt. Ik hoop dat we zo snel mogelijk kunnen beginnen: we zijn er klaar voor."

Foto: Lenneke Lingmont