Nieuws Actueel

Het Vitaalste Bedrijf van Groningen 2017: Avebe

Aardappelcoöperatie Avebe uit Veendam is dit jaar het Vitaalste Bedrijf van de provincie Groningen. Voormalig zwemmer Pieter van den Hoogenband overhandigde de prestigieuze prijs aan hr-directeur Giena Klaassens. Volgens juryvoorzitter Van den Hoogenband investeert het bedrijf het meest in het vitaal houden van zijn medewerkers. Avebe liet de andere genomineerden, Voys en Alfa-college uit Groningen, achter zich.

De Ondernemer i.s.m. ONVZ | Foto: Bert Woltjes 28 maart 2018

Het Vitaalste Bedrijf van Groningen Avebe

Avebe is een internationale coöperatie met ruim 2500 aangesloten Nederlandse en Duitse leden. De producten van Avebe vinden hun weg naar klanten over de hele wereld. Aardappelzetmeel is nog steeds belangrijk, maar er zijn recent ook meer technieken ontwikkeld waardoor hoogwaardige eiwitten uit de aardappel kunnen worden gewonnen.

De coöperatie hanteert in haar vitaliteitsbeleid de driehoek van gezond zijn, gezond werken en zinvol werk ervaren. De meeste initiatieven voor een beter en vitaler leven komen vanuit de medewerkers zelf, vertelt Klaassens. “Je merkt dat mensen aanzienlijk beter gemotiveerd zijn als het vanuit hun hart komt. Het werkt minder goed als zaken van bovenaf worden opgelegd.”

Zingeving

Avebe probeert een duidelijke koppeling te maken tussen vitaliteit en goede doelen. “Wij denken dat zingeving ook bijdraagt aan een beter vitaliteitsgevoel”, legt Klaasens uit. “Oftewel: de inspanningen van medewerkers om zelf gezonder te blijven koppelen we aan goede doelen.”

Zo heeft een grote groep medewerkers besloten met grote regelmaat naar het werk te fietsen. Hiervoor stort Avebe geld in een pot die aan goede doelen wordt geschonken. Recent werden er zonnepanelen gekocht voor een gezinsvervangend tehuis en werd een lokale voetbalclub voor gehandicapten gesteund.

Mentaliteit

Het bedrijf kampt, net als de provincie Groningen, met vergrijzing. “Dit zijn mensen die niet zijn opgegroeid met sportschool of fitness. Je merkt dat er echt moet worden omgeschakeld: het is ook in je eigen belang om niet elke avond meteen een biertje en een blokje kaas te pakken. Vitaler oud worden is in ieders belang.”

Over de verkiezing

De verkiezing van Het Vitaalste Bedrijf is een initiatief van MKB-Nederland en ONVZ Zorgverzekeraar. Vitale bedrijven zijn van groot belang voor de economie van Nederland. Daarom stimuleren MKB-Nederland en ONVZ Zorgverzekeraar bedrijven om te investeren in duurzaam inzetbare medewerkers.