Nieuws Actueel
'Het voelt als een showcase van drie maanden'

Terwijl het stoffige NH Barbizon Palace een grondige restyling ondergaat, opent bijbehorend restaurant Vermeer dit weekend een hip pop-upfiliaal in de Sint Olofskapel. Dat schrijft Het Parool.Paperback hotelbijbeltjes, vaste telefoons met een krulsnoer, crèmekleurige schemerlampen vastgeschroefd aan de nachtkastjes en natuurlijk de bruinfineren minibar: wie in de Sint Olofskapel door zijn oogharen kijkt, waant zich niet in een kerkgebouw uit de vijftiende eeuw, maar in een hotel in 1996.EvenementenlocatieDe kapel is dan ook volledig ingericht met meubilair uit het Barbizonhotel, dat aan de andere kant van de Zeedijk ligt en met een tunneltje is te bereiken. Eerder werd de kapel door het hotel gebruikt als evenementenlocatie.Maar de Spaanse keten is bezig met de opwaardering tot NH Collection flagship hotels. De Doelen, Krasnapolsky en ook het nogal stoffige, gedateerde Barbizon krijgen een grondige opknapbeurt, die tot mei zal duren.Sterrenrestaurant Vermeer, dat hoort bij het Barbizon, trok met het voltallige keukenpersoneel naar de kapel voor een pop-up, volledig ingericht met elementen uit het oude hotel. Roomservice at Olof's heet het, en onder de hoge balken zijn kamertjes gemaakt: goudomrande spiegels en aan het hoge plafond opgehangen gordijnen delen de hoge ruimte op in verschillende 'kamers'.Boven zijn een worstbar van Brandt & Levie, een cocktailbar en een vermuteria - Vermout, weet de barman, gaat het namelijk helemaal worden in 2016. "In Barcelona lopen de hipsters ermee weg; iedereen drinkt het als aperitief."Move over, Gin&Tonic.Uit de boxen klinkt slepende housemuziek en alles is prachtig uitgelicht; zo gedateerd en stoffig als het oude Vermeer is, zo zelfbewust hip is Olof's. Vincent van Dijk, die het concept voor de pop-up bedacht: "We zijn echt voor dat ouderwetse hotelgevoel gegaan. Je checkt in met een soort keycard en daar haal je al je hapjes en drankjes mee, daar check je dan weer mee uit."Het keukenteam, de housekeeping, de stewards: ze werkten allemaal mee om de lege kapel in te richten. "Het was erg stressvol, maar ook heel leuk", zegt kunstenaar Joost Haas, die een indrukwekkende bar in elkaar timmerde van nachtkastjes en bedlampjes. "Heel bijzonder hoe je begint met een grote berg oude meuk, en ineens begint het ergens op te lijken."Chef-kok Chris Naylor werkt in Vermeer al jaren zeer modern met veel groenten. Toch wisten Amsterdammers het restaurant maar mondjesmaat te vinden, vooral ook door de gedateerde inrichting. Naylor: "Ik wilde graag mijn team bij elkaar houden tijdens de sluiting, en tegelijkertjd was dit een mooie gelegenheid om eens iets meer toegankelijks te doen voor Amsterdam. Het is een hele omslag: van dertig naar tweehonderd couverts op een avond, en de prijzen liggen echt veel lager."Op het menu maken groentegerechten de hoofdmoot uit- vlees en vis kun je als bijgerecht bestellen. Naylor: "Ik ben echt enthousiast: het voelt als een showcase van drie maanden. Ik wil dat mensen hier gewoon kunnen binnenlopen om te eten of om boven iets te drinken, met een bordje charcuterie. Wat ook heel handig is: het is een evenementenlocatie, dus we kunnen lekker laat openblijven."Het begint veelbelovend: tijdens de hotelnacht zijn beide shifts volgeboekt.