Nieuws Actueel

Het was nog nooit zo druk bij Van der Deen in Hengelo

Alsof het voor niets wordt weggegeven, zo druk was het maandag tijdens de kijkdag bij Van der Deen.

Gerard Smink | Foto: Emiel Muijderman 29 maart 2016

Van der deen emiel muijderman

Het parkeerterrein bij de begraafplaats aan de Deurningerstraat stond helemaal vol. Noodgedwongen parkeerden mensen hun auto's in drassige strookjes gras. Het is vermoedelijk nog nooit zo druk geweest bij Van der Deen. Hengeloër Harry Schothuis kwam ook een kijkje nemen. "Als het hier altijd zo druk was geweest, was Van der Deen niet failliet gegaan." Binnen kon je over de hoofden lopen. Belangstellende particulieren, soms volledige families die hun eigen huisraad voor een fractie van de werkelijke prijs wilden aanvullen, maar ook handelaren die verwachten winst te maken op doorverkoop, ze waren er allemaal. Niet alleen mensen uit de buurt, ook Duitsers mengden zich in het publiek.

KijkdagDe kijkdag bood hen de gelegenheid van dichtbij te bekijken wat online, in opdracht van de curator, wordt geveild. En dat is de complete bedrijfsinventaris van Van der Deen. Tot en met 31 maart kunnen op de website van de organiserende BVA Auctions biedingen worden gedaan op de diverse kavels, zoals de te verkopen meubels en voorwerpen worden genoemd.

Het aanbod is omvangrijk, gaf BVA Auctions tevoren al aan: 'Onder meer bankstellen, fauteuils, eetkamertafels, eetkamerstoelen, salontafels, dressoirs, wandkasten, lampen, karpetten, woondecoratie, bureautoebehoren, bedrijfswagens enzovoorts.' Het veilingbedrijf had op veel toeloop gerekend, maar dit aantal bezoekers was boven verwachting.

Op zoekMet kavelboekjes in de hand liepen mensen, soms schuifelend, druk noterend, langs de aanbiedingen. Veel kijkers, afwachten wie er echt een bod doet komende dagen. Er worden foto's gemaakt en er wordt druk besproken wat wel of niet in een huiskamer zou passen. Mensen gaan op bankjes zitten, in fauteuils, alles waar mensen op kunnen zitten wordt uitgeprobeerd. Reacties als: "Ja, deze zit goed" en "Dat wit spreekt me niet aan, daar ben ik op uitgekeken", zijn te horen. Sommigen hebben een centimeter meegenomen van huis" "Nee, die tafel is te lang, dat gaat niet." Snuffelen, fotograferen, schrijven, mensen zijn druk in de weer. Een man kijkt minutenlang naar een vloerkleed en je ziet hem denken: past dat kleed in mijn zithoek?

FaillietAan de spullen van Van der Deen hangt normaliter wel een prijskaartje, mensen zien de veiling als een buitenkansje. Harry Schothuis zegt: "Van der Deen had natuurlijk zijn vaste klanten. Het bedrijf heef zo'n zestig jaar bestaan volgens mij. Je vraagt je af: hoe kan zo'n bedrijf dan in twee jaar tijd kapot gaan?" Hij heeft daar zo zijn eigen gedachten over. "Je kunt een dure auto kopen voor jezelf, maar met een auto van 5.000 euro kom je er ook."

Bij de curator hebben zich 44 schuldeisers gemeld, die samen 778 mille tegoed hebben. De fiscus gaat voor: die heeft een vordering van 142 mille. Het UWV moet nog een vordering indienen. Die dient ook met voorrang te worden betaald.

KlapVoor de broers Van der Deen was het faillissement van hun oude bedrijf, dat ze zelf aanvroegen, een flinke financiële klap: "We zaten er met achtergesteld geld in, we zaten helemaal niet op een bankroet te wachten." Zo'n lening wordt pas terugbetaald nadat alle andere vorderingen zijn afgehandeld. Het bedrijf telde twaalf personeelsleden.

De gebroeders Van der Deen zijn nog altijd eigenaar van het grote pand aan de Hamerstraat dat buiten het faillissement bleef. Het complex is als interieurwinkel ontworpen en daardoor niet geschikt voor andere functies. De broers beginnen hier weer een nieuwe winkel. Ze gaan ook verder onder de naam Van der Deen.