Nieuws Actueel

Hiervan liggen ondernemers wakker

Drie top-ondernemers vertellen over hun grootste uitdaging op dit moment en hun visie op digitalisering en personeel. Bernd Damme (House of Eléonore) vertelt dat het team meedeelt als aandeelhouder, Jacqueline Zuidweg (Zuidweg & Partners) wil klanten eerder kunnen helpen en Bert van Son (MUD Jeans) stelt dat hard groeien zorgt voor financiële zorgen.

Niels Achtereekte 28 maart 2017

Jacqueline Zuidweg Bernd Damme Bert van Son

Bernd Damme - Oprichter House of Eléonore

De diamant- en juwelenbranche kan innovatiever en duurzamer, meent Bernd Damme. In samenwerking met de Amsterdamse diamantslijperij Royal Asscher kiest hij onder meer voor e-commerce, beleving en in het labaratorium gemaakte diamanten.

Waar lig jij weleens wakker van?

,,Van de huidige politieke ontwikkelingen. De helft van onze omzet komt uit de Verenigde Staten, dus het effect van Donald Trumps aanstelling en regering is voor ons heel relevant."

Hoe staat dat er tot op heden voor?

,,Vooralsnog goed, aangezien de consumentenbestedingen positief worden beïnvloed. Mochten er flinke importheffingen komen, dan zullen we misschien de stenen specifiek voor de VS uit die markt zelf moeten betrekken."

Je lijkt niet op één paard te wedden.

,,Inderdaad. We hebben een testjaar achter de rug, waarin we naar verschillende kanalen hebben gekeken. Zoals online met Amazon en met shop-in-shops bij de Bijenkorf. Ook hebben we ons Bespoke-programma ontwikkeld, waarbij we de klant nauw betrekken bij het proces en in gesprek gaan over de vraag waarnaar hij precies op zoek is. Dat is nu zo'n 60 procent van onze omzet. En in zeven op de tien juwelen die we verkopen zit nu een in het laboratorium gemaakte diamant."

Wat is de invloed van digitalisering op jouw bedrijf?

,,Buiten onze e-commerceactiviteiten vooral dat de juwelen digitaal worden ontworpen. De goudsmid maakt schetsen en ontwikkelt een digitaal 3D-model, zodat klanten een beeld krijgen van waar we naartoe gaan. In de branche is het gebruikelijk dit achter de schermen te doen, maar bij Bespoke laten we het zien. Dat geeft meer beleving bij klanten."

En de grootste uitdaging op personeelsgebied?

,,Goede edelsmeden zijn schaars. Er komen weinig mensen van de opleidingen af. En liever heb je ook iemand met een paar jaar werkervaring. We denken dus voortdurend na over de vraag waar we talent kunnen vinden en begeleiden de ontdekte talenten goed, via het meester-gezelprincipe bijvoorbeeld. Waarbij we mensen overigens niet alleen goed betalen, maar ook waarderen. Het team deelt mee als aandeelhouder. Het aantrekken van het juiste talent is wellicht de belangrijkste uitdaging voor

Jacqueline Zuidweg - Ondernemer, schrijver en spreker

Hulp aan mkb'ers met financiële problemen loopt als een rode draad door het ondernemerschap van Jacqueline Zuidweg. Met haar bedrijven Zuidweg & Partners, MKB Doorstart.nl en Schulden.nl richt ze zich op het bieden van hulp en zo vroeg mogelijke signalering.

Waar lig jij weleens wakker van?

,,Ik vraag me voortdurend af hoe ik mijn klanten eerder kan bereiken. Vaak komen mensen via gemeentes bij ons. Dan hebben ze al een lange weg afgelegd. Ik wil ze eigenlijk helpen wanneer de problemen nog minder groot zijn. Schuldhulpverlening voor ondernemers lijkt geen verplichte taak van gemeenten. Meerdere gemeenten hebben de budgetten verkleind of zelfs geschrapt toen ze minder budget van het Rijk kregen. Wat voor Zuidweg & Partners in 2011 een omzetdaling van 15 procent betekende. Tegelijkertijd is onze doelgroep door de toename aan zzp'ers juist een stuk groter geworden. Wat helpt is dat schuldeisers steeds vaker inzien dat het loont eerder aan de bel te trekken."

Met welke aspecten van je ondernemerschap heb je moeten leren omgaan?

,,Dat je niet alles zelf moet willen uitzoeken. Als je een probleem goed voor jezelf kunt formuleren, kun je het eenvoudig delen met sparringpartners. Veel mensen zijn erg behulpzaam als je gewoon op ze af stapt. Andersom werkt dat net zo. Laatst had ik nog een gesprek met een jonge, vrouwelijke ondernemer. Die liep tegen heel herkenbare zaken aan."

Welk advies is je bijgebleven?

,,Tijdens onze reorganisatie kreeg ik veel tegenwind van een manager van wie we afscheid moesten nemen. Juridisch had ik het allemaal netjes geregeld, maar persoonlijk liep het stroef. Daar zat ik behoorlijk mee. En toen heb ik het er bij de sportschool met wat oudere ondernemers over gehad. 'Ach joh, over een week of twee is het stof weer neergedaald.' Dat klinkt als een cliché, maar het klopte wel. Je moet oplossingen dus niet forceren. Als ondernemer wil je vaak te snel gaan."

Wat is de invloed van digitalisering op je bedrijf?

,,Doordat de correspondentie met klanten en schuldeisers vrijwel volledig is gedigitaliseerd, kunnen we steeds efficiënter werken. Zeker als je je bedenkt dat één klant gemiddeld met achttien schuldeisers te maken heeft. Wel ligt er nog een grote kans in data-analyse. We hebben een schat aan informatie in ons klantvolgsysteem, maar die moet je er dan wel uit zien te halen. Daarvoor doen we nu een onderzoek met een universiteit."

En de grootste uitdaging op personeelsgebied?

,,Die is eigenlijk al achter de rug. De afhankelijkheid van gemeenten maakt kwetsbaar. Ik heb de organisatie flexibel en weer op maat moeten maken."

Met welke uitkomst?

,,De organisatie is kleiner en platter geworden. En we zijn meer in teams gaan werken. Zoveel mogelijk zelfsturend, met meer ruimte voor creativiteit. Naar buiten toe formeel, maar intern heel ongedwongen. Ons werk draait immers om mensen."

Bert van Son - Eigenaar MUD Jeans

In 2015 heeft Bert van Son een verbetering in het businessmodel van MUD Jeans doorgevoerd. Klanten kunnen duurzame spijkerbroeken nu niet alleen leasen, maar ook aanschaffen. Met een statiegeldmodel. En dat slaat aan.

Waar lig jij weleens wakker van?

,,Momenteel vooral van de financiering van onze groei. Sinds anderhalf jaar groeien we erg hard. Vorig jaar verdubbelde de omzet en dat verwacht ik dit jaar weer. Bijzonder positief dus, maar daarmee moeten we ook steeds meer voorfinancieren."

Schakel je daar je publiek weer voor in?

,,De crowdfundingcampagne van drie jaar geleden was succesvol en goed voor de publiciteit, maar tegenwoordig is het lastig nog boven het maaiveld uit te komen. Er wordt zo veel gedaan. Bovendien staan we op een ander moment in onze ontwikkeling en kunnen we positieve cijfers laten zien, waardoor banken coulanter zijn."

Met welke aspecten van je ondernemerschap heb je moeten leren omgaan?

,,Ik besef nu dat we sommige activiteiten beter kunnen uitbesteden. Zo wordt de fulfilment door een externe partij gedaan, wat veel stress scheelt. En we hebben ook een bureau ingeschakeld voor de internetkant. De ontwikkelingen online gaan te snel om zelf volledig up-to-date te blijven."

Waarvoor creëert dat ruimte?

,,Voor vernieuwing van ons concept en onze producten. Zo hebben we een sweater ontwikeld met 84 procent gerecycled materiaal en een jeans die 40 procent gerecyclede stof bevat. Materiaal dat afkomstig is van oude spijkerbroeken die klanten ons sturen. Alle merken zijn daarbij welkom, zolang er maar voldoende katoen in zit. Zodat er minder kleding in verbrandingsovens belandt. Ook worden in onze nieuwe productiefaciliteit in Tunesië spijkerbroeken niet met chemicaliën gewassen, maar behandeld met ozon en laser. Waarvoor maar 3 liter water nodig is in plaats van duizenden liters."

Wat is de invloed van digitalisering op jouw bedrijf?

,,Aangezien mensen steeds meer online shoppen, groeit onze e-commerce hard. Desondanks blijft een spijkerbroek een lastig product om online te verkopen. Je wilt immers zien hoe hij om je billen valt. Daarom hebben we ons home-try-programma ontwikkeld. Een klant kiest drie broeken en krijgt die thuisgestuurd. Hij kan ze vijftien dagen proberen, houdt de broek die het beste past en stuurt de andere twee retour. Verder hebben we FitsMe geïnstalleerd, een tool waarmee klanten eenvoudiger de juiste maat kunnen kiezen."

En de grootste uitdaging op personeelsgebied?

,,Het blijft lastig te bepalen wanneer je iemand kunt aannemen. Je loopt altijd achter de feiten aan, want je hebt mensen nodig voordat je ze kunt betalen. Dat we een sociale missie hebben, heeft overigens wel als voordeel dat mensen in de rij staan om bij ons te werken. Jonge, gemotiveerde mensen die wat willen bijdragen aan de wereld en een hoog salaris minder belangrijk vinden. Precies wat wij nodig hebben om telkens te kunnen vernieuwen."

Hard groeien geeft financiële zorgen.

Bert van Son, eigenaar MUD Jeans