Volgens woordvoerder Reinier Kole van Hilckmann heeft een aantal ontslagen werknemers van het bedrijf eind april meerdere malen bedreigingen geuit aan het adres van het bedrijf. Over de aard van de bedreigingen, op welke wijze die zijn geuit en hoe vaak, wil Kole niets zeggen. "Het gaat om serieuze bedreigingen, daar wil ik het bij laten." Kole zegt dat de namen bekend zijn.
AangifteHilckmann heeft 'vooralsnog geen aangifte' gedaan bij de politie, 'omdat we ervan uitgaan dat er via de kaderleden van de vakbond actie wordt ondernomen'. "Dat heeft gewerkt", zegt Kole "want daarna is het gestopt. Mocht het weer beginnen, dan doen we alsnog aangifte."
FNV-kaderlid Werner van Leeuwen zegt dat alle vakbondsleden die bij Hilckmann hebben gewerkt een brief hebben gekregen. "Daar staat in dat wij ons niet herkennen in wat Hilckmann zegt."
VaagVolgens vakbondsbestuurder Wilma Daams zijn de beschuldigingen van Hilckmann 'niet onderbouwd' en wordt het 'allemaal héél vaag omschreven'. Volgens Daams verwijt Hilckmann de vakbond 'de emoties van de werknemers niet te hebben gedempt'. De 107 ontslagen werknemers hebben vanaf eind februari, toen het slachthuis dichtging, diverse acties gevoerd. "Wij zijn er helemaal niet om emoties te dempen. De wijze waarop het personeel heeft gereageerd is niet anders dan hoe andere mensen doen die teleurgesteld zijn. Als er al sprake zou zijn van bedreigingen, dan distantiëren wij ons daar uiteraard van."
De bond heeft Hilckmann gevraagd de ontslagen werknemers behulpzaam te zijn bij hun financiële planning en de zoektocht naar ander werk. "Dat is afgewezen, want dat kost geld. Nu gaan we dat aan de gemeente vragen."
Inmiddels heeft het UWV collectief ontslag verleend voor de 107 vaste werknemers van het Slachthuis Nijmegen en Vleesgroothandel Hilckmann. Ze krijgen een transitievergoeding. De onderhandelingen over een sociaal plan zijn spaak gelopen.
InzageInmiddels heeft Hilckmann, zoals de president van de rechtbank in Arnhem heeft bevolen, de gemeente gegevens verstrekt over de financiering die van ING zou worden verkregen voor verplaatsing van het bedrijf naar het Brabantse Haps. Ook papieren die moeten aantonen dat Hilckmann moeite heeft gedaan om een exportvergunning voor China te krijgen, zijn overhandigd.
Eind deze week moet Hilckmann de gemeente inzage geven in de bankafschriften die duidelijkheid moeten geven over de besteding van 21 miljoen euro gemeenschapsgeld, die bedoeld was voor de verplaatsing van het bedrijf.