Nieuws Actueel

Hit in Veluwse supers: Michiels duurzame maaltijden

Dagverse maaltijden met producten van regionale boeren. Ze zijn een groot succes bij Veluwse supers, schrijft de Stentor. Bereid door ‘local’ Michiel Waterman.

Alice van Eijk | Foto: Henri van der Beek 28 juni 2016

Michiels maaltijd van de week michiel waterman duurzaam streekproducten

Zonder rare E-nummers, met veel vitaminen en verkrijgbaar in de supermarkt: Michiels maaltijd van de Week klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Hoe kwam je op het idee?"Al jaren ben ik bezig met gezonde voeding. Je groeit, als bedrijf en als mens. Die groei brengt je op allerlei plekken en uiteindelijk kom je op een plek waarvan je denkt: waarom ben ik hier niet eerder geweest? Die plek heb ik nu gevonden met Michiels maaltijd van de week. Met mijn eten probeer ik mensen een klein beetje bewuster en gezonder te maken. Niet groots, juist in het kleine, lokale schuilt het succes."

Wordt er dan niet bewust en gezond gegeten door mensen?"Mijn vrouw Esther en ik runnen samen kookstudio Delicio in Nunspeet. Ik merk dat steeds meer mensen echt niet weten hoe ze moeten koken. Ze weten niet wat ze met een bos prei moeten doen of hoe ze een kipfiletje moeten snijden. Ze halen eten af of warmen het op. Daar kun je iets van vinden, maar je kunt ook denken: hoe krijg ik die mensen toch aan een gezonde maaltijd?"

Je kookt vanuit je hart. Wat bedoel je daar precies mee?"Koken en gezond eten zit in mijn dna. Ik kan mij niet voorstellen dat ik zomaar iets weghap zonder dat ik weet hoe het bereid is en waar het vandaan komt."

"Daarnaast voel ik mij betrokken bij de lokale leveranciers en houd ik rekening met duurzaamheid en diervriendelijkheid. Het gaat tenslotte niet alleen om lekker eten, maar ook om hoe we de wereld overdragen aan een volgende generatie. Ik draag daar mijn steentje aan bij door mensen weer pure smaak te laten beleven."

Elke week staat er iets anders op het menu. Fans kunnen vanaf maandag op je site zien wat je ze die week voorschotelt. Waar haal je je inspiratie vandaan?"Het is eigenlijk een groot avontuur. De route is vaak leuker dan het einddoel. In mijn maaltijden kun je proeven wie ik ben, waar ik ben geweest, wat mijn inspiratie is, wie mijn voorbeelden zijn. Ik graaf wat af in mijn hoofd. Vakanties, familie en vrienden komen voorbij. Ik houd rekening met het weer."

"Ondertussen kunnen mensen via Facebook of mijn website tips geven of een verzoek doen. Vorige week vroeg iemand om 'gewoon' witlof. Daar ben ik op ingegaan. Verse witlof met ham, kaas en ananas. Niet bijzonder, wel lekker. Binnen no-time uitverkocht."

Je werkt met de oogst van het seizoen. Dus geen asperges in oktober?"Nee, die eet je in mei of juni. Ik vind dat een klant die ook niet moet willen eten in oktober. Ik werk daar niet aan mee. Op is op. Uitverkocht zie ik als een pluspunt. En dan bedoel ik niet in commercieel opzicht. Het is namelijk niet normaal dat alles altijd verkrijgbaar is. Het is voor mij geen optie om iets aan de maaltijd toe te voegen waardoor het eten langer houdbaar is. Want echt waar: als iets zo lang houdbaar is, dan is er van alles aan toegevoegd."

"Mijn enige doel is: de best mogelijke verse maaltijd bereiden. Een mooie maaltijd. Ik wil daar niets aan toevoegen. Je kunt geen onbeperkte hoeveelheden bereiden die dezelfde kwaliteit hebben als een ambachtelijk gemaakte maaltijd. Ik stel hoge eisen aan mijn leveranciers. Maar goed is goed. Tevreden zijn is ook een kunst."