Nieuws Actueel

Hobby groeide uit tot eigen stoffeerderij

Soms neemt het leven onverwacht een wending, waardoor je carrière radicaal de bocht om moet. Voormalig manager Marjolein Meyberg-Hoogkamer (48) kan daarover meepraten.

Mark Dyson | Foto: Jeroen Jumulet 23 juni 2016

Stofferen

Marjolein Meyberg-Hoogkamer is een enthousiast meubelstoffeerder, maar eigenlijk was het pure noodzaak om van haar stoffeerhobby haar werk te maken. "Het is belangrijker gebleken dat ik me goed kon aanpassen dan dat ik grootse plannen voor de toekomst had."

BalansDe wiskundige en voormalige manager werkt nu ruim tien jaar fulltime als stoffeerder. Ze is geleidelijk het vak in gegroeid. "Dit werk houdt me in balans, doordat ik met mijn hoofd en handen werk. De relatie met mijn gezin is beter, omdat ik een atelier aan huis heb. Maar het mooiste blijft dat ik het resultaat van mijn inspanningen en de tevreden klanten kan zien. En dat ik nu nog maar af en toe verantwoordelijk ben voor het werk van anderen, is ook een verademing gebleken."

SlikkenHet klinkt romantisch: een veeleisende carrière opzeggen om jezelf in een atelier aan huis op je hobby te storten. Maar de aanleiding voor de ommezwaai was verre van romantisch. "Ook als technisch manager in het bedrijfsleven had ik het naar mijn zin, maar ik kreeg lichamelijke klachten en ben toen noodgedwongen gestopt. Dat was dus vooral slikken. Ik kon ineens niet meer werken, maar wat moest ik dan wél gaan doen?" Haar vaardige handen, van huis uit meegekregen, boden de uitkomst. Ze deed het groot en klein onderhoud en de inrichting van haar huis zelf. Dat bood het zaad waaruit een ambachtelijk bedrijf kon ontkiemen. "Het is belangrijk eerlijk te zijn in waar je wel en niet goed in bent. Je moet hulp durven vragen voor de dingen waar je niet goed in bent. Dat had ik in het bedrijfsleven al geleerd en dat heb ik meegenomen in mijn ondernemerschap."

UitstippelenSoms verwijt ze zichzelf dat ze niet meteen voor het beroep van stoffeerder heeft gekozen. "Maar eigenlijk is dat niet terecht. Toen creatief bezig zijn nog gewoon een hobby was, kon ik dit goed combineren met studeren en werken. De jaren in het bedrijfsleven hebben mij net zo goed gevormd, dus ik zou een stuk ontwikkeling hebben gemist zonder die eerdere werkervaring. Het leven laat zich niet altijd uitstippelen. Op dit moment zie ik mezelf lekker doorwerken tot mijn tachtigste, maar er kan altijd iets onverwachts om de hoek komen, waardoor je opnieuw zult moeten ontdekken wat er bij je past."