Nieuws Actueel
Hoe drie wijnliefhebbers ‘wijnfestivalondernemer’ werden
Wijnfestivalondernemers zijn ze, Ivar Beukeboom, Sebastiaan van Erne en Rob van der Molen. Sinds 2,5 jaar organiseren ze indoor wijnfestivals onder de noemer Amsterdam Wine Festival. En met succes. Daarom wagen zij zich nu voor het eerst aan een wijnfestival in de openlucht: Fête du Champagne.

Even terugspoelen: de drie smeedden hun eerste ambitieuze wijnplannen tijdens een Spaanse wijnreis in 2016. Ivar werkte destijds voor de importeur Oud Reuchlin & Boelen en verkocht wijn aan horeca en festivals. In die rol maakte hij kennis met Sebastiaan en Rob die verschillende succesvolle festivals organiseerden. Ivar had ze voor een wijnreis naar Valencia uitgenodigd als dank voor de prettige samenwerking.
,,We wisten niet wat ons overkwam, want we werden volledig in de watten gelegd,” vertelt Sebastiaan.,,We waren daar ten tijde van een cultureel evenement, Las Fallas, en genoten van de idyllische locatie, het eten, de wijn en muziek.” Op de laatste dag van de wijnreis, op een zondagochtend, schoven ze brakjes aan in een tapasbar die Ivar nog herinnerde van een eerder verblijf. ,,Daar is het idee geboren. Wat we in Valencia meemaakten op gebied van cultuur, wijn en eten; dat gevoel, dát wilden we meenemen naar Nederland.”
Lees ook: Wild enthousiaste wijnboeren: Nederland het nieuwe Bordeaux?
Amsterdam Wine Festival
,,We wilden het groots neerzetten. Er was nog niks vergelijkbaars,” vertelt Ivar. ,,De belangrijkste voorwaarde: het festival moest binnen plaatsvinden in verband met het risico op slecht weer. Het was direct duidelijk dat de Westergasfabriek het toneel moest vormen, wat ons betreft de meest iconische indoorlocatie van Amsterdam. Wat je normaal ziet, is dat dit soort ideeën in de vergetelheid raakt, maar we bleven contact houden. Sterker nog, we waren serieus stappen aan het zetten.”
De wijnfestivals moesten plaatsvinden op het moment dat de wijnboeren hun oogst binnenhalen. De eerste editie was in maart 2017 een feit, de maand dat het zuidelijk halfrond jaarlijks zijn druiven plukt. Sebastiaan: ,,Exact een jaar na ons feestweekend in Valencia, tot op het weekend nauwkeurig, gingen de deuren van de Gashouder open voor het eerste Amsterdam Wine Festival.”
Lees ook: Primeur voor nonnen met eerste commerciële abdijwijn
Slimme marketing
De eerste editie was, met 9.000 beschikbare tickets, gelijk uitverkocht. Daar ging slimme marketing aan vooraf. ,,Als je in korte tijd een groot evenement wilt neerzetten, is het belangrijk om een harde kern aan volgers op te bouwen die het ook gaan dragen. Daarom hebben we vooraf een klein pre-evenement gehouden,” legt Sebastiaan uit. ,,We hebben onze familie en vrienden gevraagd om heel even Facebook te openen en zijn of haar beste honderd vrienden uit te nodigen. Vanaf dat moment ging het festival viral en hebben we er gelijk budget achter gezet. Met leveranciers uit het festivalcircuit konden we afspreken achteraf te betalen. Zo hebben we het festival voorgefinancierd met de inkomsten uit de snelle ticketverkoop.”
De contacten van Ivar in de wijnwereld, maakten het moedige initiatief tot een conceptueel volwassen event. ,,De grote wijnimporteurs kennen de wijnhuizen die voor een dergelijk evenement graag budget beschikbaar stellen. Zodoende konden we gelijk interessante partnerships afsluiten. Bovendien willen wij zo dicht mogelijk bij de bron inkopen teneinde kwaliteitswijnen voor relatief weinig aan te kunnen bieden.”
Internationale ambitie
Nu er jaarlijks twee succesvolle Amsterdamse wijnfestivals draaien, is het tijd voor een volgende stap. De ondernemers hebben ervan gedroomd om hun concept internationaal uit te rollen. ,,We zijn in gesprek om het wijnfestival in Barcelona te houden. Hopelijk lukt dat volgend jaar, al is dat misschien niet realistisch. Aan de andere kant: realisme is een slechte raadgever. Wij achtten het ook niet voor mogelijk om het eerste Amsterdam Wine Festival in een uitverkochte Gashouder te organiseren. We dromen verder van Azië en Scandinavië, waar een warm onthaal wacht voor een festival als Fête du Champagne. Het publiek aldaar besteedt graag geld aan luxe,” verwacht Ivar.
Fête du Champagne
Eerst is Nederland aan de beurt. Fête du Champagne vindt plaats van 28 tot en met 30 juni in het Rembrandtpark in Amsterdam. ,,Met onze partners en twee goed draaiende indoor wijnfestivals, durven wij het aan om Fête du Champagne in de openlucht te houden. Dat geeft meer sfeer en beleving en past bovendien bij het charmante Franse boerse gevoel dat we willen neerzetten. Er wordt naar onze smaak te weinig champagne gedronken in Nederland, terwijl alleen de naam zelf al iets magisch heeft. We willen een setting creëren waarin mensen wel geneigd zijn om een keer een fles te bestellen. Een rondje gin-tonic kost net zoveel”, aldus Ivar.
Sebastiaan vult aan: ,,We werken met vier grote champagnehuizen. Bij elk merk is een toffe activatie. Dat loopt uiteen van druiven stampen met Lendl Mijnhijmer, de beste sommelier van Nederland, tot het sabreren van flessen(met een zwaard een fles champagne openen, zie foto bovenaan het artikel, red.), roulette en het oer-Franse pétanque(jeu de boules variant, redactie). Kortom, de bezoeker wordt volledig ondergedompeld in Franse sferen en producten.”
We zijn in gesprek om het wijnfestival in Barcelona te houden. Hopelijk lukt dat volgend jaar