Nieuws Actueel

Hoe een bedrijveninvesteringszone bijna 55.000 euro kan opleveren

René van Ommen wil het centrum van Goor aantrekkelijker maken voor consument en ondernemer, schrijft Tubantia. Met een bedrijveninvesteringszone (BIZ) kunnen middenstanders gezamenlijk meer betekenen voor het winkelend publiek.

Harry Gerritsma | Foto: Frans Nikkels 7 december 2017

Ren van Ommen Frans Nikkels 1

René van Ommen twijfelt niet. De BIZ is een opsteker voor het centrum van Goor. BIZ staat voor bedrijveninvesteringszone. Dat brengt leven in de brouwerij.

Een ijsbaan in de winter voor het raadhuis, de huidige kerstmarkt die uitgroeit tot een regionaal evenement met 100 of meer standhouders en een grote modeshow van kledingwinkels. René van Ommen ziet het al voor zich. De ondernemer van de modewinkels Hoftrends Mannen en Hoftrends aan de Grotestraat is de voorzitter van de nieuwe Stichting BIZ Centrum Goor.

Lees ook: Snellere groei door samenwerking

Meer geld beschikbaar

Het bestuur van deze organisatie wordt onder meer verantwoordelijk voor een vijfjarig activiteitenplan en formeert werkgroepen voor nieuwe initiatieven en evenementen in de stad. Want met de BIZ komt er meer geld beschikbaar om het Goorse centrum aantrekkelijker te maken voor de consument, zoals bijvoorbeeld met die ijsbaan, een kerstmarkt met regionale uitstraling of een modeshow.

De bedrijveninvesteringszone is een fonds van en voor ondernemers in de Grotestraat, de Waterstraat, De Hofte, Het Jannink, de Schoolstraat en het Weversplein. In dit gebied worden 81 winkelpanden aangeslagen voor 425 euro per jaar. De jaren daarna wordt het tarief telkens met 10 euro verhoogd. Het geld, in 2018 in totaal 34.425 euro, wordt geïnd door de gemeente en doorgesluisd naar de Stichting BIZ Centrum Goor die er 'leuke dingen' mee gaat doen.

Niet dwarsliggen

Een voorwaarde is wel dat voldoende middenstanders willen deelnemen aan de BIZ. Begin volgend jaar krijgen ze een stembiljet in de bus. Minimaal 50 procent moet zich over de BIZ uitspreken. En van de ingeleverde biljetten moet twee derde 'ja' tegen de BIZ zeggen om die door te kunnen laten gaan. De gemeenteraad moet deze maand nog officieel instemmen met de BIZ, maar zal niet dwarsliggen. Wethouder Wim Meulenkamp is eveneens voorstander.

Volgens Van Ommen is er voldoende interesse. Hij verwijst naar een informele draagvlakmeting onder centrumondernemers. "Van de 81 stemgerechtigden hebben er toen 43 gestemd, waarvan er 35 voor waren en 8 tegen", zegt hij. Leden van de ondernemersvereniging Goor Collectief namen het initiatief voor de BIZ. Van Ommen: "We willen de schouders eronder zetten en de lokale omzet verhogen. Dat vraagt om meer samenwerking."

22.000 euro meer te besteden

De verwachte opbrengst van ruim 34.000 euro wordt aangevuld met bijdragen van de Stichting Stadspromotie Goor, Goor Collectief en leden van buiten het BIZ-gebied die ook willen meedoen. De opbrengst: 54.525 euro. "We hebben straks 22.000 euro meer te besteden dan de leden van Goor Collectief nu aan contributie voor de ondernemersvereniging betalen", zegt Van Ommen. Uit de begroting van de Stichting BIZ Centrum Goor voor 2018 blijkt dat de helft van het budget naar evenementen en acties gaat.

De tweede grote uitgave is bedoeld voor sfeerverlichting in het centrum. Ook gaat er geld naar groen, bloembakken en straatdecoratie. Als het om marketing gaat zouden campings in de omgeving van Goor moeten beschikken over informatie met activiteiten in de stad. En wellicht kan de actie 'Black Friday' met speciale aanbiedingen in winkels volgend jaar centrumbreed worden ingevoerd.