Nieuws Actueel

Hoe een Wijchens bedrijf van teruggestuurde producten een succesvolle business maakt

Jaarlijks sturen we met z'n allen miljoenen bestellingen terug naar grote webwinkels, van bol.com tot Wehkamp. Veel van die producten gaan sinds kort via BuyBay in Wijchen. Door middel van vernieuwende technieken weet de retourenafhandelaar hier een succesvolle business van te maken, schrijft Brabants Dagblad Oss.

Leo Klaassen | Foto: Eveline van Elk 15 september 2017

EE Buy Bay 8

Je trekt de doos open, zet de televisie voor je schouw en ziet dat het ding niet past. Inpakken, dus, en per kerende post weer naar de internetwinkel sturen.

Alleen al in Europa herhaalt dit ritueel zich, met boeken, tandenborstels, zitbanken, computers, speelgoed en wat al niet meer elk jaar wel 3,5 miljard keer, schat Thijs Bosgoed van het Wijchense BuyBay. En telkens kost het de leverancier geld. Niet alleen aan verzendkosten, maar ook doordat hij de meeste producten - bij elkaar wel 200 miljard waard - niet meer als 'nieuw' kan verkopen. Een krasje op een pootje, een gescheurde doos: consumenten willen er niet aan.

Lees ook: Bol.com: zo bereik je 7,5 miljoen klanten en een omzet van 1,2 miljard

Waste

,,En dan gaan er vaak hele partijen naar opkopers, of zet de verkoper het weer voor een veel lagere prijs als tweedehands te koop'', aldus Bosgoed. ,,Het is echt een waste. Met die spullen is niets mis.''

Bosgoed doet zijn verhaal in Wijchen, waar zijn jonge bedrijf BuyBay op Bijsterhuizen onlangs een enorme loods opende waar dagelijks honderden, zo niet duizenden retourzendingen binnenkomen en weer op de post gaan. En nog voor een prima prijs ook, voor zowel de verkoper als de consument. Het warehouse van BuyBay, met kantoren in Amsterdam en Aken, is verhuisd vanuit Heteren, waar het te klein werd.

Groei

,,We groeien exponentieel'', vertelt Bosgoed, de dertiger die BuyBay met zijn broer Erik en oud-Nijmegenaar Teun Kraaij is gestart. ,,Er werken hier in Wijchen nu een kleine vijftig mensen en we kunnen er elke week wel twee aannemen. In totaal zijn we met zo'n honderd mensen.''

Het geheim zit hem in een digitaal verkoopsysteem dat techneuten ontwikkelden. Vanaf het moment dat iemand zijn keukenmachine of prullenmand terugstuurt, neemt de computer de inname en verkoop helemaal over. De machine weet wat er mis mee is en hoe gewild het is. Hij berekent van dag tot dag de meest optimale verkoopprijs op de beste site naar keuze.

Eerlijke prijs

,,Het programma houdt rekening met het weer, en of de kerst voor de deur staat'', legt Bosgoed uit. Hij wijst naar een grafiek van de prijs van een willekeurig product, dat van de ene op de andere dag wel 10 procent meer kan opbrengen. ,,Veel retailers vragen per dag minder voor het geretourneerde product, terwijl dat helemaal niet nodig is. Wij komen uit op een prijs die eerlijk is, voor zowel de retailer als de consument.''

BuyBay heeft geen eigen verkoopsite. De meeste producten die klanten als Bol.com, Wehkamp en Blokker met vrachtwagens vol naar Wijchen sturen, komen ook weer gewoon op hun eigen site te staan. Als tweedehandsje, dat wel, terwijl er meestal niets aan mankeert.

Winst

BuyBay rekent de kosten die het maakt, plus wat winst. Het leverde het afgelopen jaar een kleine 15 miljoen aan omzet op.

Er is nog veel mensenwerk te doen in Wijchen. Tussen de lange, lange rekken met een allegaartje aan tienduizenden prima spullen halen medewerkers verkochte producten gewoon te voet op. Anderen fotograferen ze, beschrijven wat er wel of niet mis mee is, en zetten al die informatie klaar voor de consument. Alles gaat natuurlijk weer netjes in een doos.

Teruggestuurde computers worden helemaal gewist, totdat zelfs de meest gehaaide hacker er niets meer op kan vinden. Langs een muur ligt een handjevol zelfsturende stofzuigers aan de stroom: ,,Om hun accu's te testen.''

Veel retailers vragen per dag minder voor het geretourneerde product, terwijl dat helemaal niet nodig is.

Thijs Bosgoed, BuyBay