Nieuws Actueel

Hoe Hollands en 'nieuw' is de haring?

Vanaf vandaag weer te koop: de Hollandse nieuwe. Dat is een beschermde naam geworden, al komt de haring allang niet meer uit Holland. Het geheim zit hem in de alvleesklier, schrijft de Volkskrant.

Jarl van der Ploeg | Foto: ANP 15 juni 2016

Hollandse Nieuwe 1

Lees ook: Vlaggetjesdag is het hoogtepunt van het jaar

Hoe Hollands is de haring?

Niet zo Hollands als hij ooit was. Sterker nog: de haringen die tegenwoordig Nederland halen - of het nu rolmopsen zijn, haringen in blik of Hollandse nieuwe - worden gevangen in Denemarken, Noorwegen of Schotland. Bovendien zijn ook de vissers geen Nederlanders meer; de laatste twee Nederlandse schepen hielden het in 2013 voor gezien. Het is zelfs niet zo dat de haring alleen in Holland wordt gegeten. Van de 180 miljoen exemplaren die jaarlijks worden gevangen, gaan 'slechts' 75 miljoen haringen richting Nederland. Zo'n 15 miljoen komen uiteindelijk in België terecht en 90 miljoen in Duitsland.

Het enige echt Nederlandse aan de haring zijn de tussenhandelaren die elk haringseizoen in groten getale naar Scandinavië trekken om hun voorraden bevroren vis in te slaan.

Waarom heet hij dan 'Hollands'?

Dat heeft een puur historische reden. Het waren de Hollanders die in de late Middeleeuwen ontdekten dat haring langer op smaak blijf als je de alvleesklier laat zitten bij het schoonmaken. Dankzij het 'kaken' konden Hollandse boten verder uit de kust vissen dan de concurrentie, meer en goedkoper vangen. Zo konden ze de markt overnemen. Die dominantie hield eeuwen aan; nog tot ver in de twintigste eeuw was zo'n 80 procent van de haringvisserij Nederlands.

Maar in 1977 werd een internationaal vangstverbod van kracht op de Noordzee. Reden voor Nederlandse vissers en handelaars om hun heil elders te zoeken, namelijk in Scandinavië. Daar zijn ze sindsdien gebleven.

Lees verder in de Volkskrant