Nieuws Actueel

Hoe transparant is zakenman Donald Trump?

Donald Trump geeft vandaag openheid van zaken. Hoe het land te besturen zonder dat het erop lijkt dat zijn zakenimperium daar beter van wordt? Lastig, gezien de vele valkuilen. Het AD noemt er vier: de bank, het land, de familie en het arbeidstoezicht.

Bob van Huet | Illustratie: Mark Reijntjens 11 januari 2017

Trumpie 2

Volgens Trumps topadviseur Kellyanne Conway komt de president-elect met een 'ethisch plan'. Van harte gebeurt het allemaal niet. Trump is niet zo van transparantie als het zijn business aangaat. Zelfs hoe rijk hij is, blijft giswerk. De Trump Organisation moest een beetje met de billen bloot voor zijn kandidatuur als Republikeinse presidentskandidaat. Het conglomeraat telt - voor zover bekend - 564 ondernemingen, vennootschappen en fondsen. Trump en diverse familieleden worden daaruit betaald als bestuurder of aandeelhouder. Of ze verkopen licenties voor het gebruik van de naam Trump. Tot voor kort deed de miljardair het risico op belangenverstrengeling af als akkefietje. Maar de praktijk heeft al aangetoond dat het echt lastig kan worden. Want Trump lijkt niet van zins echt afstand te nemen van het door hem groot gemaakte bolwerk van onroerend goed, hotels, golfbanen en andere zaken. En kan een geboren onderhandelaar als Trump straks heus even niet denken aan de implicaties voor zijn eigen bedrijven als hij als president bijvoorbeeld economische verdragen sluit?

1 Deutsche Bank

De Wall Street Journal kreeg boven water dat de aanstaande president van de Verenigde Staten vanaf 1998 ongeveer 2,5 miljard dollar leende van Deutsche Bank. De Trump Organisation zou daarvan nog 350 miljoen dollar moeten terugbetalen. Diezelfde Deutsche Bank kreeg van de Amerikaanse beursautoriteiten een miljardenboete wegens geknoei tijdens de financiële crisis van 2008. De bank steekt veel energie in het terugbrengen van die boete en zoekt daarbij bondgenoten. Op zeker moment zal president Donald Trump er iets van moeten vinden. Een gunstiger regeling voor Deutsche Bank door de Amerikaanse overheid zal meteen in verband worden gebracht met de zakelijke belangen van de man die dan in het Witte Huis zetelt.

2 India

Donald Trump was nauwelijks gekozen of er stond al een delegatie Indiase zakenmannen op de stoep. Onder hen Kalpeh Mehta, die luxe appartementen en hotels bouwt onder de naam Trump. Hoewel Trump dat later tegensprak, meldden Indiase media dat Trump tijdens het 'beleefdheidsbezoek' erg complimenteus was geweest over de Indiase premier Modi en dat er wel degelijk nieuwe mogelijkheden werden besproken van samenwerking. Trump zelf pochtte in de New York Times dat de waarde van zijn concern sinds zijn verkiezing 'flink was gestegen'. Vooral de Trump-hotels deden uitstekende zaken. ,,Ik kan er niets aan doen, maar ik vind het niet erg", aldus The Donald. Het goedkoopste drankje in de lobby van het Trump Hotel in Washington is sindsdien 25 procent duurder geworden.

3 Schoonzoon en dochter

Het blijft rumoerig rond de aanstelling van Trumps schoonzoon Jared Kushner tot 'senior advisor to the president'. Vanwege die toppositie in het Witte Huis zal Kushner (belangen in onroerend goed) zijn functies bij de Trump Corporation tijdelijk neerleggen. Datzelfde geldt voor diens vrouw Ivanka Trump: ze heeft (onder veel meer) een eigen kleding- en juwelenlijn waarvan ze een bijna 11.000 dollar dure armband opzichtig promootte als gast bij een tv-optreden van haar vader. Dat Kushner zich onder meer gaat bemoeien met hervorming van het Amerikaanse belastingbeleid is volgens critici de kat op het spek binden.

'Meneer Kushner kan zijn positie in het Witte Huis gebruiken om het beleid te beïnvloeden en zo zijn zakelijke belangen te dienen', stellen bezorgde Democratische afgevaardigden in een brandbrief.

4 Arbeidsgeschillen

In verschillende hotels van Donald Trump speelden de afgelopen jaren stevige arbeidsgeschillen over lonen en pensioenregelingen. Tot voor kort gaf de miljardair geen duimbreed toe, maar recent kocht hij de conflicten af. Al die jaren voerde Trump een verbeten strijd met de National Labor Regulations Board, de organisatie die toeziet op arbeidsvoorwaarden. De raad en Trump zijn gezworen vijanden. Lastig wordt het dan als diezelfde Trump, als hij eenmaal president is, zal gaan over de benoeming van bestuurders ervan.