Nieuws Actueel

Hoeveel verdient Frank Lammers met de Jumbo-reclame?

Frank Lammers casht met acteerwerk in de reclames van Jumbo. De kosten voor een reclamespotje met BN’er lopen al gauw richting 100.000 euro per jaar, aldus oprichter Robert de Vries van Quality Bookings, dat BN’ers koppelt aan merken met een campagne. Hij vertelt over de contractuele wereld achter de reclamespot en geeft tips om BN’ers aan je merk te binden.

Bram de Vrind 11 april 2017

Hoeveel verdient Frank Lammers met jumbo reclame ondernemer

Frank Lammers vervult sinds 2013 de rol van familieman Bas in de reclamespotjes bij Jumbo Supermarkten. Hij verzorgt verder de voice-over in de radiocommercials voor concerttour ‘Groots met een zachte G’ van Guus Meeuwis.

Frank Lammers in de Jumbo-commercials

De Brabantse acteur zei in een interview met HP/De Tijd dat hij binnenloopt met de Jumbo-commercials: “Je kan één keer cashen als acteur in Nederland. En als je dat kan, vind ik dat je dat moet doen, zeker als je een gezin hebt. Voor het bedrag dat ik daarvoor krijg, moet ik twintig films doen.”

Lees ook: De B.V. Humberto Tan draait op volle toeren

Jumbo meldt desgevraagd geen uitspraken te doen over financiële afspraken met Frank Lammers. In het meest actuele jaarverslag (2015) van Jumbo Supermarkten staan de kosten voor de campagne niet gespecificeerd.

Vier vragen over BN’ers en reclame aan Robert de Vries van Quality Bookings.

1. Hoeveel krijgt Frank Lammers bij benadering betaald voor het spotje met Jumbo?

“Dat kan ik niet zeggen. Ik was er niet bij toen het contract werd getekend. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van verschillende factoren.

  1. de bekendheid van de BN’er.
  2. de duur van de campagne.
  3. het bereik.

Bij spotjes met BN’ers moet je denken aan tienduizenden tot 100.000 euro in het geval van een jaarcontract. De campagne van Frank Lammers scoort hoog op alle drie de punten en komt dus aan de bovenkant van de prijsrange. Er zijn overigens voorbeelden van sterren die nog meer verdienden. De kosten voor de campagne van Blokker met Sarah Jessica Parker liepen naar schatting in de tonnen.”

2. Hoe zien contracten tussen merken en BN’ers er inhoudelijk uit?

“Partijen als Jumbo en Albert Heijn sluiten een jaarcontract. In de prijs zit ook de mate van verbondenheid van de BN’er aan het merk verdisconteerd. Is de BN’er naast de tv-commercial ook het gezicht van de site en op social media, dan gaat de prijs omhoog. Ook worden de gevolgen voor toekomstige commerciële klussen voor de BN’er meegerekend. Als je drie jaar voor Jumbo een campagne doet, dan gaat Albert Heijn of een andere supermarkt je natuurlijk niet meer bellen. Daarvoor wordt een BN'er financieel gecompenseerd.”

Bij spotjes met BN’ers moet je denken aan tienduizenden tot 100.000 euro in geval van een jaarcontract

Oprichter Robert de Vries van Quality Bookings

Lees ook: Hoeveel verdient Frans Bauer met de Lidl-reclame?

3. Albert Heijn-acteur Harry Piekema werd volgens de Volkskrant contractueel de toegang tot andere supermarkten verboden. Is dat ook in het geval van Frank Lammers reëel?

“Ik kan me goed voorstellen dat een partij als Jumbo dergelijke eisen stelt. Stel: je betaalt een BN’er 150.000 euro voor je campagne en diegene wordt tijdens het shoppen in de Albert Heijn gefotografeerd, dan doet dat afbreuk aan je campagne. Zo’n foto wordt tegenwoordig snel verspreid via sociale media.”

Lees ook: Fries Tony Beets (Goldrush) steenrijk door goudkoorts

4. Waarop moet de ondernemer letten die een BN’er aan zijn merk wil verbinden?

“Als bedrijf is het belangrijk om na te gaan: waar sta ik voor en hoe wil ik naar buiten treden? De BN’er wordt het boegbeeld van je merk. Bij elk merk past een andere BN’er. Nespresso wilde sympathiek en persoonlijk overkomen en koos voor George Clooney. Maar bij energiedrank Red Bull denk ik eerder aan een stoere sporter. Een contractuele verbintenis brengt overigens voor beide partijen risico's met zich mee. Komt een bedrijf negatief in de publiciteit door bijvoorbeeld dierenmishandeling, dan straalt dat af op het imago van de BN'er. Andersom geldt dat ook. Bedrijven zullen vanwege de negatieve publiciteit rond haar persoon twee keer nadenken voordat ze Patricia Paay aan zich binden.”