Voor de opknapbeurt, handwerk dat nog maar weinigen beheersen, zijn ovenbouwers uit België ingehuurd. Van bakstenen uit het begin van de twintigste eeuw metselen Koen Wisse en Gerrit van den Dries in de voormalige bakkerij van De Armen de Poth een koepelgewelf. Daaromheen wordt een laag van stroleem en kalk aangebracht. Die houdt de warmte vast.
Inrichting
In de ovenmond is inmiddels een betonnen ondergrond gestort, waarop kalk, zand, cement en een vuurvaste vloer komen te liggen. Boven op het gewelf leggen de restaurateurs een plavuizen vloer; zeer geschikt om appeltjes op te drogen. De oven wordt afgesloten met authentieke gietijzeren deurtjes, afkomstig van een voormalige staalgieterij uit Enschede.
Initiatief
Het initiatief voor de restauratie, bekostigd door De Armen de Poth en diverse fondsen, is genomen door Peik Suyling, kunstenaar/bakker uit Amsterdam. Hij wil de vroegere brooduitdeling een nieuwe betekenis geven. ,,Brood staat voor eenvoud. Brood is een heel direct product, het heeft alles met mensen te maken.’’
(Tekst gaat verder onder de foto)
Ontmoetingsplek
In zijn visie groeit de bakkerij, gevestigd in het hoofdgebouw van het hofje, de komende jaren uit tot een ontmoetingsplek. Onder Suylings begeleiding bakken deelnemers op traditionele wijze biologisch brood, maar ook ouderwets melkwit. De oven wordt eerst voorverwarmd met takkenbossen. Intussen rijst het deeg in houten troggen. Het hele bakproces duurt circa vier uur. Een deel van de broden zal gaan naar instellingen als de voedselbank. ,,Mijn streven is dat hier de komende 400 jaar weer brood wordt gebakken.’’
Opening
De Vlaamse ovenbouwers hebben nog circa een week nodig voor hun werk. Daarna moet alles twee maanden drogen. Na een ‘proefstook’ verwacht Suyling in het voorjaar de eerste tachtig broden te kunnen bakken.