Nieuws Actueel

Hofland Juwelier eerste hofleverancier Dinkelland

Als eerste bedrijf in de gemeente Dinkelland mag Hofland Juwelier uit Denekamp het predikaat hofleverancier voeren. 'Máxima is altijd welkom hier.' Dit meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Bert Holst | Foto: Robin Hilberink 16 januari 2017

Hofland juweliers

Trots zijn ze bij de familie Hofland op het predikaat. Heel trots zelf. Maar de erkenning heeft bloed, zweet en tranen gekost, vertelt Rob Hofland, eigenaar van de gelijknamige optiek in Denekamp. De officiële plaquette werd gistermiddag door Commissaris van de Koning Ank Bijleveld overhandigd aan zin echtgenote Susette Hofland-Vlutters. "We zijn helemaal doorgelicht, van de financiën en het personeel tot de mate waarop we sociaal betrokken zijn. Het was een heel proces maar nu we als eerste bedrijf in Dinkelland ons hofleverancier mogen noemen was het de moeite waard."

125-jarig bestaan

25 jaar geleden, toen het Denekampse familiebedrijf honderd jaar bestond, was er ook al eens een poging gedaan om Hofleverancier te worden. De daarvoor benodigde procedure is echter niet afgemaakt. "In 2015 heb ik een mailtje naar de gemeente gestuurd met de vraag of we ter gelegenheid van ons 125-jarige bestaan hofleverancier konden worden. Dat was het begin van een lang proces." Hofland geeft een voorbeeld: "Ik moest aantonen dat wij daadwerkelijk 125 jaar bestaan. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel alleen was niet voldoende. Ik ben bij Heemkunde Denekamp terecht gekomen. Die konden aan de hand van oude foto's en rekeningen en een oud diploma van mijn overgrootvader aantonen dat we daadwerkelijk een jubileum hebben te vieren." En daarna ging het door. "Ze hebben het hele bedrijf doorgelicht. Ze wilden zelfs weten hoe wij met het personeel omgaan. We hebben ons soms echt afgevraagd waaraan we begonnen waren."

‘Geslaagd’

Uiteindelijk kreeg het bedrijf onlangs te horen dat ze 'geslaagd' waren als hofleverancier. "Op dat moment was ik er niet zo me bezig", vertelt Susette. "Ik had net een jaar eerder de zaak overgenomen. Maar toen het bericht kwam dat we hofleverancier werden was dat een mooi moment. De erkenning geldt het bedrijf. Het is groot gemaakt door de vorige eigenaren. Het is hun verdienste." Namens de gemeente Dinkelland was ambtenaar Gerard Flinkers nauw betrokken bij de aanvraag. "Uit ervaring weet ik hoe streng de controle is. Ik heb gehoord dat een bedrijf is afgewezen omdat de eigenaar een verkeersdelict op zijn naam heeft staan. Maar het is ook niet zomaar wat. Koning Willem-Alexander zelf zet zijn handtekening eronder." De plaquette krijgt een prominente plek in de etalage. "Ook zullen we het vermelden in onze bedrijfsuitingen", aldus Susette. "Maar verder gaan we als bedrijf gewoon door met waarmee we al 125 jaar bezig zijn." Want een echte hofleverancier wordt het Denekampse bedrijf niet. Rob Hofland: "Hoewel Máxima hier altijd van harte welkom is hoor."