Nieuws Actueel

Hogere winst en omzet voor moederbedrijf Albert Heijn

Winkelconcern Ahold Delhaize heeft in de eerste drie maanden van het jaar een hogere winst geboekt op een gestegen omzet. Het moederbedrijf van Albert Heijn, Etos en bol.com kampt nog altijd met hogere kosten voor bijvoorbeeld energie. Deels worden die doorberekend in hogere prijzen, maar het bedrijf zegt ook veel kosten elders te besparen om dit op te vangen. Tegelijkertijd kampten supermarkten van de multinational met stakingen in België, waardoor de resultaten in Europa achterbleven.

ANP 10 mei 2023

ANP100523064 1

De onderliggende nettowinst kwam uit op 593 miljoen euro, 7 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De winstmarges, die laten zien hoeveel cent winst er per euro omzet wordt geboekt, daalden juist iets. De omzet steeg met 9,4 procent tot 21,6 miljard euro. Opnieuw waren de activiteiten in de Verenigde Staten, waar Ahold Delhaize het merendeel van zijn omzet behaalt, veel winstgevender dan in Europa. Ook pakte de wisselkoers gunstig uit.

"We houden de prijzen zo laag mogelijk", stelt topman Frans Muller in een toelichting. Hij wijst daarbij op een besparingsprogramma dat 1 miljard euro aan kostenvoordelen moet opleveren.

Onlangs had Albert Heijn last van stakingen in Nederlandse distributiecentra, waardoor de schappen in een aantal supermarkten van de keten steeds leger raakten. Dit is nog niet terug te zien in de resultaten, want de acties begonnen na het eerste kwartaal. Maar in die periode hadden Delhaize-winkels in België wel last van stakingen van boze werknemers die niet wilden dat die zaken overgingen naar franchisenemers. Volgens een analist van de bank Degroof Petercam kostte dat zo'n 100 miljoen euro omzet.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws