Nieuws Actueel

Hoogtepunten uit het Koningsdag programma in Zwolle

Een samenvatting van de hoogtepunten van het koninklijk bezoek aan Zwolle op Koningsdag 2016:

Van onze redactie 7 maart 2016

Koningsdag 2015 ANP

• Burgemeester Henk Jan Meijer en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten ontvangen de Koninklijke gasten op de Nieuwe Havenbrug. Dit is een muzikaal ontvangst met onder meer Rico en Sticks, eerder bekend van Opgezwolle, nu samen met de Fakkelteit. Via de Potgietersingel lopen ze langs het bordes van Museum de Fundatie door de intieme Suikerbergsteeg naar de Blijmarkt.

• De Blijmarkt staat in het teken van de cultuurhistorie. Drie bekende Zwolse figuren vertegenwoordigen de Zwolse cultuurhistorie: schrijver Rhijnvis Feith, staatsman Johan Rudolph Thorbecke en muzikant en kunstenaar Herman Brood. De organisatie daarvan is in handen van Arie Slob (directeur HCO) en Ralph Keuning (directeur Fundatie).

• Er komt een grote parade op de Grote Markt. Hier wordt de relatie van de stad met de omliggende regio zichtbaar. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog onbekend: "Het moet ook een beetje een verrassing zijn", zegt burgemeester Meijer. Wel is bekend dat 4 thema's centraal staan: kunststof, water & handel, recreatie en streekproducten.

• Het Rodetorenplein staat in teken van de sport. Op het plein bevinden zich allerlei soorten sportvelden. Ron Jans (PEC Zwolle) en Ronald Mulder spelen hier een belangrijke rol.

• Bij het Rodetorenplein stapt het koninklijk gezelschap in een sloep voor een vaartocht over de Thorbeckegracht.

• Vlak bij het Pelserbrugje stapt de Koninklijke Familie aan wal voor een knallend slotfeest op het sfeervolle Broerenkerkplein. Op het Broerenkerkplein treden Typhoon & Friends op in het bijzijn van de koninklijke familie. Maar ook na het vertrek van de Koninklijke familie gaat het feest door. Op het programma staan onder andere Dazzled Sticks en Causes. Meer namen zullen spoedig volgen. Dazzled Sticks is de samenwerking tussen Tjeerd Bomhof (Dazzled Kid, Voicst) en Sticks (Opgezwolle, Fakkelbrigade, Great Minds). Causes is een indiepop band met Engelse en Nederlandse muzikanten bekend van o.a. megahit ‘Teach Me How To Dance With Me’.

Foto: Koningsdag in 2105 (ANP)