De gebruikers zijn vooral jongvolwassenen tussen de 18 en 28 jaar. De horeca-ondernemers spraken hun zorgen uit, samen met de gemeente. Die gaat nu een aanpak ontwikkelen om de overlast tegen te gaan. Het toenemende cokegebruik gaat samen met een groter aantal horecaverboden. In 2015 kregen 155 mensen een lokaal horecaverbod, een jaar eerder waren dat er nog 114.
PreventieDe gemeente gaat met horecazaken specifieke afspraken maken om cocaïnegebruik tegen te gaan. Ook komt er mogelijk een preventiecampagne.
Opvallend genoeg signaleren Raster (jongerenwerk) en verslavingszorginstelling Tactus geen drugsgebruik onder jongeren in de leeftijd 12 tot 18. Exacte cijfers over het drugsgebruik in de horeca zijn moeilijk te geven: de politie maakt bij de registratie van misdrijven geen koppeling met drugsgebruik.De gemeente bepaalt haar beleid daarom mede op de waarneming van de horeca-ondernemers.
In de horecaGerard Andrée, eigenaar van café De Alm en bestuurslid van de horeca, ziet het cokegebruik ook. ,,Het is niet alleen hier denk ik, men is er niet vies van.'' Ayhan Sahin van Dorst! beaamt dat. ,,Het wordt steeds meer gebruikt.''
Zero toleranceBeide ondernemers hanteren een zero tolerance-beleid: wie wordt betrapt, gaat gelijk naar buiten. Andrée juicht extra maatregelen van de gemeente toe. ,,Laat ze maar komen met een hondenteam om de drugsgebruikers eruit te pikken. Ik moet ze niet in mijn zaak.''
Volgens Andrée rust er onder ondernemers een taboe op het onderwerp. Andrée: ,,Je zult een ondernemer niet gauw horen zeggen, bij mij wordt gebruikt. Dan gaan andere mensen zo'n zaak mijden.''