Nieuws Actueel

Horeca krijgt in 2019 nog meer last van personeelstekort

Was het personeelstekort in 2018 al een nijpend probleem voor horecaondernemers, in 2019 zal de situatie nog verergeren. Het tekort aan personeel remt de omzetgroei af, zo blijkt uit cijfers van het CBS en ING.

Redactie De Ondernemer| Foto: Pixabay 7 januari 2019

Restaurant 690975 1920

Vorig jaar gaf 3 van de 10 horecaondernemers aan het personeelstekort als een belemmering te zien en in 2019 zullen de kosten van werving en behoud van personeel waarschijnlijk blijven stijgen. Ook zijn bedrijven vaker gedwongen om gebruik te maken van onervaren personeel. Deze twee factoren zorgen ervoor dat de omzetgroei in de horeca dit jaar niet hoger uitvalt dan 2 procent.

Invloed toerisme

Dat de omzet blijft groeien, komt met name door het toerisme. Toeristen in Nederland hebben steeds meer te besteden en er komen ook meer internationale vakantiegangers naar ons toe. Vierden er in 2018 nog 19,2 miljoen mensen hun vakantie in Nederland, in 2019 zijn dat er naar verwachting meer dan 20 miljoen. De stijging zal waarschijnlijk tussen de 3 en 7 procent liggen.

BTW-verhoging

Ondertussen heeft ook het verhoogde btw-tarief dat dit jaar ingaat zijn invloed op de horeca. Prijzen van consumpties zullen daardoor met 4 procent stijgen, waarvan 1,8 procent veroorzaakt wordt door de verhoging van het btw-tarief. Naar verwachting zullen consumenten zich in tijden van toenemende welvaart niet veel aantrekken van die verhoogde prijzen.