Nieuws Actueel

Horeca voelt pijn uitstel Living Statues

Het nieuwe beleid van Living Statues om het festival om het andere jaar te houden, is een fikse tegenvaller voor de horeca, meldt De Gelderlander.

Niek Verhoeven 14 maart 2016

Living Statues

Een forse domper. Dat is de reactie van diverse horeca-ondernemers op de nieuwe koers van Living Statues, het evenement met levende standbeelden in de Arnhemse binnenstad.

2017Vrijdag werd bekend dat het festival een tweejaarlijkse gebeurtenis wordt, die voor het eerst weer eind augustus 2017 plaatsvindt. "Eerst hadden we het rookverbod, toen geen alcohol onder 18 jaar en dit is weer een forse tegenvaller", zegt Jan van Hooijdonk namens Koninklijke Horeca Nederland afdeling Arnhem.

Hij krijgt bijval van Liesbeth de Zoete, duo-voorzitter van Ondernemers Vereniging Korenmarkt. "We zijn teleurgesteld en woedend. Een prachtig evenement wordt ons ontnomen. Ik verwacht namelijk dat een andere stad nu met deze happening aan de haal gaat. Iedere stad wil dit toch in de binnenstad? En dan gaat het me niet eens om de omzet, want daar maak ik me niet zo druk om."

DetailhandelVoor de detailhandel zijn de gevolgen minder hard, denkt Jos Wegdam, voorzitter City Centrum Arnhem (CCA). "Het was tijdens het evenement te druk om de winkels open te stellen. Het kooppubliek blijft weg."

Vertegenwoordigers van overige ondernemers in Arnhem kunnen zich wel vinden in het besluit van het Statuesbestuur. "Het is een duidelijke keuze van de organisatie. Ik zie het niet zo somber in, vooral omdat Statues by Night (de nachtelijke editie aan de vooravond van het evenement, NV) terugkeert. Hard treuren heeft dan ook geen zin", zegt Robbert Wittenberg, directeur stadsbrasserie Dudok en bestuurslid Ondernemers Kontact Arnhem.

LastigEen afname van de gemeentelijke subsidie is voor de organisatie reden voor het besluit. De gemeente wil aan de eerstvolgende editie, waarvoor 3 ton nodig is, nog 2 ton bijdragen. "Als er genoeg geld zou zijn, zou het wel ieder jaar zijn. Het evenement kan zelf niet genoeg opbrengen, dus dan is dit de enige oplossing", erkent ook Wegdam .

Vanuit de horeca hoeft geen bijdrage verwacht te worden. Van Hooijdonk: "Het is lastig om horeca-ondernemers op één lijn te krijgen."

Het vizier is daarom gericht op het Arnhemse Ondernemersfonds, andere fondsen, sponsors en de provincie. Wegdam: "Het ondernemersfonds ondersteunt geen bestaande initiatieven. Living Statues komt pas in aanmerking als het iets vernieuwends bedenkt. Maar ik vind ook dat de provincie moet investeren in de hoofdstad."