Nieuws Horeca

Aadorpse snackkoning bakt 50.000 kilo patat per jaar in zijn achttien snackwagens

Snackverkoper Wim Weerink staat komend weekeinde met drie wagens bij Military Boekelo en verzorgt daar tegelijk een lunch voor 1.000 personen. Net zo makkelijk bereidt hij halal-snacks. Dat schrijft Tubantia.

Ferry de Goeijen | Foto: Emiel Muijderman 6 oktober 2017

Wim Weerink Evenementencvatering Aadorp

Hoeveel friet er op jaarbasis doorheen gaat? De in Wierden woonachtige Wim Weerink heeft er een rekenmachine bij nodig. "Ik heb het nooit bijgehouden", zegt hij, om vervolgens bijna te schrikken van zijn eigen optelsom. "50.000 kilo."

Luxe lunch

Op een pallet ligt 720 kilo. En dat is zo op als Weerink Evenementen Catering een patatje 'bakt' op een feestje. Zo ook komend weekeinde, bij de Military Boekelo. Naast de friet, vis en broodjes, verzorgt het bedrijf ook nog eens een luxe lunch voor 1.000 gasten.

Lees ook: De friettest: trends van dit jaar zijn de puntzak en 'haute friture'

Hectische tijden

Een zware druk? De 51-jarige 'snackkoning' begint te lachen: hij maakt weleens hectischer tijden mee. Zoals in Amsterdam. Wie op Koningsdag of bij de Gay Pride een broodje hamburger bestelt, maakt grote kans dat de snack uit Aadorp komt. "De laatste keer waren we met zes wagens. Logistiek is dat een hele operatie", vertelt de geboren Almeloër. "Krankzinnig hoe druk het daar is. Een hele klus om de wagens op de Dam te manoeuvreren door de mensenmassa. Je moet de mensen bijna aantikken. Wat dat betreft zijn we dan echt Twentse boertjes in de grote stad. Maar ook daar redden we ons prima."

Groei

Die slagvaardigheid zorgde ervoor dat het bedrijf uitgroeide tot achttien wagens, waaronder acht patatwagens, twee viswagens, drie broodjeswagens en een steamerwagen, voor onder meer de gezondere ovensnacks. Of, zoals Weerink het zelf noem, een 'airfryer xxl'. Zoon Joey, ook werkzaam in het bedrijf, knikt. "200 kroketjes tegelijk."

Massa

In Aadorp regeert de massa. Niet voor niets meet de nieuwste wagen een lengte van 9,5 meter: groter mag niet. De maximale capaciteit is bovendien hard nodig. Jaarlijks doet Weerink honderden locaties aan. Van het School- en Volksfeest in Goor en het carnaval in Albergen - waar hij een heus eetplein creëert - tot aan grote sportevenementen.

60 mensen in dienst

Inmiddels zijn er weekenden dat Weerink 60 mensen in dienst heeft. Ooit was dat heel anders. Het begon allemaal met een typische buurtsnackbar in Almelo. Cafetaria De Butler, nabij de Egbertuskerk, om precies te zijn. "Waar nu de voedselbank is", zegt Weerink.

Gouden greep

Zeventien jaar geleden kwam hij met het idee voor een patatwagen. En dat bleek een gouden greep. De patat maakte een ontwikkeling door. De standaard friet heeft plaatsgemaakt voor oerfriet: een bourgondische variant. En daar hoort tegelijk een stijlvolle presentatie bij.

Frietzak

Weerink tovert een speciale frietzak tevoorschijn. "De 3.0", zegt hij. "Vanwege de drie functies. Speciaal laten ontwikkelen door Aviko. Bovenin een vakje voor de mayo, achterin voor een snack en voorin voor de friet. Als mensen ons inhuren, horen we nu telkens: 'Je doet het toch wel in die speciale frietzak, hè'. Daar lopen we nu een beetje mee voorop." Lachend: "Al verkoop ik de patat liever in bakjes. Die zijn qua inkoop namelijk stukken goedkoper."