Nieuws Horeca

Barendrechter uitgeroepen tot beste broodbakker ter wereld

De tranen biggelden over zijn wangen toen broodbakker Peter Bienefelt zijn naam hoorde omroepen. De 43-jarige Barendrechter won deze week het Bakery Masters-toernooi in Parijs, een soort WK voor bakkers. ,,Dit is het hoogst haalbare.'' Dat meldt het AD.

Marjolein Groenendijk | Foto: Victor van Breukelen 9 februari 2018

Maandenlang spendeerde Bienefelt elke vrije minuut aan brood. Zijn gezin zag hem maar weinig. ,,Ik ben veel op pad geweest, want ik wilde niet op de automatische piloot gaan bakken. Ik moest het vanuit mijn koffer kunnen.''

Topsport

Bienefelt, die met zijn zaak Atelier du Pain andere bakkers bijstaat met raad en daad, kreeg voor het WK zélf hulp van een coach. Want topsport, dat is het, als je acht uur achter elkaar brood moet bakken alsof je leven ervan afhangt.

Eeteigenschappen

Maar hoe onderscheid je je eigenlijk met brood? ,,Door de krokantheid van de korst, de smaak en de eeteigenschappen. Niet alleen het recept maar ook het bakproces is van invloed.''

De Barendrechter kreeg onder meer de opdracht om een brood met de 'wow-factor' te maken. Hij bakte brood met gezuiverd Oosterscheldewater, zeealgen, inktvisinkt, krenten en olijven. ,,Het brood had een heel laag zoutaandeel, dat is helemaal in.''

Tijd

Hij moest het opnemen tegen beste bakkers van Canada, Australië, Japan, Taiwan en Turkije. De concurrentie was moordend, de tijd zijn grootste vijand. ,,Als ik tien stokbroden moest bakken, maakte ik vijf soorten, alles om de concurrentie voor te blijven. Tijd om te eten of drinken nam ik niet. Stel je voor dat ik naar de wc moest! Voor elke vijf minuten extra krijg je een strafpunt. Dat kun je je op dit niveau gewoon niet veroorloven.''

,,Ik heb er veel voor moeten laten'', klinkt het als een echte topsporter. ,,Ik heb mijn kinderen beloofd dat als ik zou winnen dat we naar Disneyland zouden gaan. Toen ik won, was dat dan ook het eerste wat de jongste riep: we gaan naar Eurodisney!''

Ontlading

En de bakker zelf? ,,Ik vroeg me de eerste seconden af ik het wel goed had verstaan, daarna trilde ik over mijn hele lijf. De tranen biggelden over mijn gezicht. Het was een enorme ontlading.''

Het Wilhelmus klonk, hij won een 'heel mooie bokaal' en krijgt levenslange eer. Hoewel hij zijn gezin de afgelopen tijd maar weinig heeft gezien, was het hem allemaal waard. ,,Nu ik gewonnen heb zeker. Driedubbelendwars!''

Het brood had een heel laag zoutaandeel, dat is helemaal in

Peter Bienefelt, bakker bij Atelier du Pain