Nieuws Horeca

Bloem van Damascus: eerste Syrische restaurant opent in Breda

Na vele omzwervingen heeft Syriër Alzoubi zijn plek gevonden. Hij opent in Breda zijn Bloem van Damascus. Dat schrijft BN/De Stem.

Palko Peeters | Foto: Ron Magielse 25 september 2017

Ibrahim Alzoubi Bloem van Damascus Breda Ginnikenweg

De nieuwe verlichting hapert nog wat. Voor de rest is de zaak picobello in orde. In drie weken tijd omgeturnd van Döner Planet tot Syrisch restaurant, luisterend naar de exotische naam Bloem van Damascus. Ibrahim Alzoubi (33) kan weer schitteren in de keuken van zijn eigen restaurant.

Eerste gasten

De warme kleuren komen je tegemoet en straks ook de geur van die typische kruiden. Breda is een eerste Syrische eetgelegenheid rijker, op de Ginnekenweg 40, in het zuiden van de stad. Knusse zaak, 26 zitplaatsen. ,,Afhalen en bezorgen ook", haast restauranthouder Alzoubi te zeggen bij een blik in de nog strakke menukaart waar natuurlijk de linzensoep op prijkt, de baklava, de kabsa (kip met rijst) en arayes (brood met gekruid gehakt). ,,Iedere dag maak ik een verse schotel, verrassingsgerecht", belooft hij. Alzoubi is er klaar voor om morgen samen met zijn twee broers (Yuyuf en Ghassan) en twee neven de eerste gasten te ontvangen.

Lees ook: Aleppo Kitchen scoort met Syrische smaak en design

Spannend moment

Vandaag is er vanaf vijf uur een 'gratis' proeverij in Syrische sferen. Om in de stemming te komen. Spannend moment voor de Syrische vluchteling die zijn roots heeft in de horeca. Zijn ouders hadden een restaurant in Daraa, zuid-Syrië. De oorlog bracht ze naar Jordanië. Zelf begon hij een restaurant in Dubai, kon het daar niet bolwerken, reisde naar Libië maar verloor in dat land zijn zaak aan criminelen.

Vluchteling

Met zijn vrouw maakte hij de oversteek naar Sicilië. Met honderden vluchtelingen op een vissersboot was de overtocht bijna rampzalig. Milaan, Hamburg, Amsterdam, Ter Apel, om in 2015 in Waalwijk neer te strijken in een flatje. Zijn vrouw inmiddels bevallen van een dochter, zijn broers geland in Waspik en Heeze. Gerard de Vriend van Vluchtelingenwerk begeleidt Alzoubi: ,,Echt een ondernemer. Best bijzonder dat we hier nu staan. De wet- en regelgeving is een woud, een geschikte locatie vinden was lastig. Dat heeft wel een jaar geduurd. Eindhoven, Tilburg, Den Bosch. Dit was de beste plek, veel traffic, mooie straat."

Uitkering

De sociale dienst van Waalwijk helpt met opstarten: de uitkering loopt een paar maanden door. En Alzoubi vond een werkervaringsplaats bij Eetlokaal Klinkers in Oosterhout. ,,Mooi dat ze daar hebben meegewerkt."

Syrische keuken

Kent de wereldkeuken in de stad al smaken uit de Ethiopische, Perzische, Irakese, Afghaanse en Ecuadoraanse keuken, de Syrische komt daar nu bij. ,,Mooi initiatief, zeker. Binnenkort een keer proeven", zegt Dex Bos van Smakelijk Breda. Inburgering geslaagd? De Vriend: ,,Dat kan je wel zeggen. Ik heb er vertrouwen in. Alles is vers, de keuken is veel breder dan die van de döner kebab." Alzoubi glundert, over zijn begeleider: ,,Hij is als een broer voor mij."

Ongelofelijk

Pandeigenaar Peter Elbertse over zijn huurder: ,,Fantastisch, ongelofelijk wat hij zo snel heeft klaargespeeld. Ik hoop dat de buurt dit oppakt, ik krijg al positieve reacties." Alzoubi: ,,Ik ben blij in Nederland."