Nieuws Horeca
Blurring: mix winkel en horeca werkt in Zeeland
Mengen van detailhandel en horeca is goed voor klanten, ondernemers en winkelgebieden. Zo blijkt uit een evaluatie van een proef waaraan ook vijf Zeeuwse gemeenten deelnamen, meldt de PZC.

Een winkelier die een glaasje schenkt of een cafébaas die ook bierpakketten verkoopt. Dat soort mengvormen van detailhandel en horeca - blurring in vaktermen - pakt voor iedereen goed uit. Klanten waarderen het, ondernemers verdienen wat meer en winkelgebieden floreren of kwijnen minder snel weg. Dat blijkt uit het eindrapport van een proef in 34 gemeenten, waaronder Goes, Middelburg, Schouwen-Duiveland, Terneuzen en Vlissingen.
Lees ook: Einde aan blurringproef Middelburg: Wachten is op de overheid
Winkels en horeca
Een jaar lang zijn zeventig ondernemers in de vijf Zeeuwse gemeenten buiten de paden van de stokoude Drank- en Horecawet (uit 1936) getreden. Ze experimenteerden met mengvormen van winkels en horeca, waarbij ze aan strenge eisen moesten voldoen op het gebied van openbare orde, volksgezondheid en veiligheid.
Omzet
Zo kon een slijter een proeverij organiseren, mocht een café cadeauverpakkingen met bieren verkopen, en een restaurant de messen verkopen die ze daar zelf gebruiken. Overigens is het niet zo dat daardoor meteen de omzetten en winsten fors omhoog schoten. Ondernemers en klanten waren echter wel enthousiast.
Nevenactiviteit
De belangrijkste conclusies van het eindrapport zijn dat het schenken of verkopen van alcohol kan, als dat in het verlengde ligt van de hoofdactiviteit. Het wordt dan beschouwd als een nevenactiviteit. Een voorbeeld is een proeverij die een slijter op touw zet. Gaat het om de verkoop van niet-alcohol gerelateerde producten dan is dat sowieso een nevenactiviteit. Bijvoorbeeld een restaurant dat kookboeken of zelfgemaakte chutney's verkoopt.
Beleving
Zowel gemeenten als ondernemers zijn ervan overtuigd dat mengvormen mogelijk moeten worden gemaakt. Daarvoor moet de Drank- en Horecawet worden aangepast. Het ministerie van Economische Zaken voelt daar wel voor, want met meer beleving trek je meer klanten en hou je die ook langer in de binnenstad vast.
Alcohol
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is tegen aanpassing, omdat de drempel om alcohol te drinken op deze manier wordt verlaagd.