Nieuws Horeca

Brabants TLANT maakt hippe ontbijtproducten voor grote hotelketens: granola voor het ontbijtbuffet

Het Brabantse TLANT maakt sinds 2016 ambachtelijke, duurzame ontbijtproducten voor de hotellerie. Stap voor stap veroverde het bedrijf een steeds groter aandeel in de markt, tot die door corona acuut tot stilstand kwam. Toch ziet oprichter Glenn Middelhof de toekomst positief tegemoet.

Margreet Kwaks 13 april 2021

Glenn Middelhof eigenaar van TLANT

Glenn Middelhof, eigenaar van TLANT, het bedrijf dat gezonde ontbijtsnacks voor bekende hoteltekens maakt. Foto: Pix4Profs/Jules van Iperen

„The sky was the limit”, blikt Middelhof (28) terug op het jaar 2019 waarin hij in een paar maanden zes medewerkers aantrok en in een maand tweehonderd nieuwe hotels aan zijn klantenbestand toevoegde. Klanten zoals Van der Valk, Hilton, NH Hotels, Mercure en Ibis die op hun ontbijtbuffet plaats maakten voor de granola, funky fruit mash en granola crackers van TLANT. „We maken ontbijtproducten met een verhaal”, vertelt de jonge ondernemer tegen BN DeStem. „Een gast betaalt best behoorlijk voor zijn ontbijt. Als hotel voeg je waarde toe door een aanbod dat hij thuis niet heeft.”

Lees ook: LiGA-tussendoortjes al bijna eeuw wereldberoemd in Nederland

Het verhaal van TLANT karakteriseert zich door eenvoud, ambacht en duurzaamheid. Ook de naam van het bedrijf geeft hier uiting aan. „TLANT is afgeleid van ‘t land, omdat daar de ingrediënten vandaan komen. Alleen de term ‘t land kan je niet beschermen, TLANT wel. Bijkomend voordeel is dat iedereen het herkent”, legt Middelhof uit. Hij vervolgt: „Een hotel biedt ruimte om ons verhaal te presenteren.” De horecaproducent voorziet haar afnemers van presentatiemateriaal. Een houten klomp met houten bordjes presenteert de duurzame plussen. Zo wordt de funky fruit mash, een soort jam gezoet met appel, gemaakt door mensen met ‘speciale talenten’ op ontwikkelboerderij De Laarhoeve in Diessen.

Duurzaamheid hoog in vaandel

Middelhof, geboren en getogen in Oisterwijk, heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. De funky fruit mash wordt gemaakt van tweede en derde klasse fruit uit de regio dat vanwege het uiterlijk de verkoop niet haalt en zonder toevoeging van geraffineerde suikers. Ook de ambachtelijke bakkerij in Gilze maakt de granola met biologisch eko-keurmerk van zo duurzaam mogelijke ingrediënten.

Natuurlijk is ook over de verpakking nagedacht. Zo zijn de zakjes van de granola-crackers gemaakt van volledig biologisch afbreekbaar maiszetmeel.

De tekst gaat verder onder de foto met TLANT-producten.

De granola met hippe namen zoals Crumbling Coconut, Shocking Chocolate, Sneaky Cinnamon en Whizzy Walnut was het eerste product van TLANT. Glimlachend herinnert Middelhof zich hoe hij de eerste weken van start ging. „Overdag bakte ik de granola, legde contacten met hotels en ‘s avonds bracht ik het langs.”

Het idee voor TLANT ontwikkelde hij tijdens zijn studie Hotel & Hospitality Management aan de Breda University of Applied Science.

Tomatensaus

„Waarom is het ontbijtbuffet in hotels overal ter wereld hetzelfde?” vroeg hij zich af tijdens zijn stage voor verschillende merken binnen hotelketen Marriott International in Spanje en China. Hij zag fantasieloze ontbijtbuffetten met broodjes, beleg, vruchtensap, warme drank, scrambled eggs, witte bonen in tomatensaus en ontbijtgranen uit de supermarkt. „Het ontbijt in hotels in nog geen honderd jaar veranderd. De vraag van de consument wel. Die wil glutenvrije, duurzame en biologische producten.”

Zijn idee voor een hip exclusief ontbijtproduct kreeg vorm toen hij zich meer ging verdiepen in concepten en trends. Zo ontdekte hij dat moderne koffiebars in New York hun eigen granola maakten en dat Londen langzaam volgde. Nog altijd volgt Middelhof de stromingen in de horeca op de voet en werkt hij aan zijn concept.

"In retail stappen is een kortetermijnoplossing, die op de lange duur de exclusiviteit van het merk beschadigt"

Glenn Middelhof, eigenaar van TLANT

Daarom staan er nieuwe producten voor het ontbijtbuffet klaar waaronder notenpasta, groentespread en ontbijtkoek. Hiermee wil hij de Benelux-markt verder veroveren en volgend jaar uitbreiden naar Duitsland en Frankrijk en uiteindelijk Scandinavië, Spanje en de UK. Het hangt van de ontwikkelingen rond corona af, wanneer hij ze lanceert. „Een chef kan niet proeven via Teams.”

Het geloof in TLANT en de liefde voor de horeca voedt zijn geduld. Het weerhield hem ook van de verleiding om in coronatijd zijn aandacht te verleggen naar de retail. „Dat is een kortetermijnoplossing, die op de lange duur de exclusiviteit van het merk beschadigt.” Een handelsnaam waarmee hij grootse plannen heeft.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws